Valuta:100 PLN koster 176,10 DKK
Tirsdag 21 januar 2020

Et splittet Polen og Europa mindes Anden Verdenskrig

Polens regeringen har flyttet markeringen af udbruddet for Anden Verdenskrig fra Westerplatte ved Gdansk til Wielun ved Lodz, hvor historikere hævder at bomberne faldt 5 minutter før angrebet på Westerplatte. Det var den ny myrdede Gdansk borgmester, der inviterede hele verden til 80 års markeringen, der dengang var planlagt i Gdansk. Billedet er fra søndag morgen ved monumentet på Westerplatte. PR-foto.
HistorieGDANSK: Polen markerer begyndelsen på Anden Verdenskrig med genfremsættelse af krav til Tyskland om økonomisk kompensation. Rusland er ikke inviteret med, og Kaczynski-regeringen har flyttet den officielle markering fra Westerplatte i Gdansk til Wielun og Warszawa.
Af: Jens Mørch
1. september 2019 - 10:29

Klokken 4:45 søndag morgen, var det 80 år siden at det tyske krigsskib Slesvig-Holsten affyrede de første skud mod fæstningen Westerplatte ud for Gdansk. I syv dage holdt polakkerne stand på fæstningsøen, og 15 polske soldater blev dræbt og 50 såret. Tabene på tysk side var mere end 400 dræbte. Angrebet anses som det første angreb på Polen, efter at Tyskland og Rusland i august 1939 aftalte at dele Polen mellem sig. Tyskland gik til angreb mod Polen fra vest den 1. september, og Rusland gik ind i Polen fra øst den 17. september, efter den fælles tysk-russiske aftale. To år senere angreb Tyskland også Rusland.

Interne konflikter

Men markering finder sted midt i højspændte konflikter, ikke blot internationalt men også internt i Polen. Kaczynski regeringen beskylder nemlig Gdansk og folkene i byen, for at være tysker-venlige og anti-polske. På det statslige TVP køres der hetz kampagner mod byens borgmester, blandt andet med det resultat at den nuværende får flere dødstrusler end forgængeren, den myrdede borgmester Pawel Adamowicz. Han var også udsat for regeringsstyret public service-hetz. På grund af Kaczynski-regeringens konflikt med Gdansk området, har regeringen for første gang nogensinde flyttet arrangementet, så de nationale mindehøjtideligheder holdes langt væk fra Gdansk i år.

For to uger siden, besluttede centralregeringen – trods massive lokale og regionale protester – at nationalisere den historiske fæstning Westerplatte, så den ikke længere ejes af de lokale myndighederne. Kulturministeriet har fjernet et årligt tilskud på 3 millioner zloty til Solidarnosc Centret, og flere af gaderne i Gdansk har måtte skifte navn til Kaczynski og andre helte i den polske regerings egen historieskrivning. Eksemplerne på chikanerier mod bystyret er talrige.

Klokken 4:45 blev dagen markeret i Gdansk, hvor blandt andet EU Kommissionens næstformand Frans Timmermans deltog sammen med de lokale og regionale topfolk. Alle de internationale gæster var oprindeligt inviteret til Gdansk, men centralregeringen har som beskrevet ændret placeringen.

Første angreb på Polen?

Der er i den senere forskning opstået tvivl om hvorvidt de første angreb var på Westerplatte ud for Gdansk. Historikere, der har analyseret rapporter fra det tyske Luftwaffe, beretter om at der 5 minutter før angrebet i Gdansk blev kastet bomber mod Wielun ved byen Lodz, hvor 2.000 polakker blev dræbt. Mindre angreb på Polen i timerne op til de to beskydninger, er der mange eksempler på. Allerede den 31. august mistede de første polske grænsevogtere livet, som konsekvens af det aftalte. Men Kaczynski regeringen har brugt tvivlen, til at flytte arrangementet fra Gdansk til Wielun.

Tysk præsident

Den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier deltog i den nationale markering i Wielun ved Lodz, sammen med sin polske kollega Andrzej Duda og mange andre topfolk. Her bad den tyske præsident om tilgivelse, for den terror som polakkerne blev udsat for dengang. Men tilgivelse får han næppe fra Kaczynski-regeringen.

- Polen har indtil i dag ikke fået en passende kompensation fra Tyskland for de grusomheder, landet begik under Anden Verdenskrig, sagde statsminister Mateusz Morawiecki for få uger siden. Polens præsident Andrzej Duda har også rejst kravet under en rejse til Berlin. Polen kræver krigsskadeserstatning, og kravet fastholdes på højt niveau, selv om spørgsmålet er blevet afsluttet af flere gange gennem internationale aftaler. Men den polske regering venter at genvinde sit flertal, ved at hetze Polen.

Polen blev tilbudt Marshall hjælp, men afslog efter ordre fra Moskva. Polens regering har ikke krævet krigsskadeerstatning fra Rusland, der angreb Polen 17 dage senere.

Dansk udenrigsminister

Pilsudski pladsen i centrum af den polske hovedstad, bliver senere i dag rammen om den store markering af 80 året for Anden Verdenskrigs udbrud. Det er her den Ukendte Soldats Grav findes, og det er her der for nylig er opstillet en stor politibevogtet statue af tidligere præsident Lech Kaczynski. Der er også et nyt mindested for Smolensk ofrene, der blev dræbt i en flyulykke efter en pilotfejl sammen med den daværende præsident.

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod er blandt gæsterne, ligesom også den tyske præsident og kansler Angela Merkel også er at finde på gæstelisten. EU præsident Donald Tusk og Lech Walesa er ikke inviteret. Merkels tilsagn kom først, efter at USA-præsident Donald Trump meldte afbud til ceremonien. Han er erstattet af den amerikanske vicepræsident Mike Pence.

Konflikt med Rusland og Tyskland

Rusland er ikke inviteret med til ceremonien, da dialogen mellem Warszawa og Moskva er mere end nedkølet, selv om Polen køber mere og mere gas og kul i Rusland. USA-præsidenten mener, at sanktionerne mod Rusland skal ophæves, hvilket er stik imod de polske forventninger. Polen havde gennem store militære indkøb i USA, forventet at USA vil stå last og brast med Polen mod Rusland. Men sådan er det ikke. Den amerikanske administration og de folkevalgte i USA er også enige om, at Polen skal overholde retsstatsprincipperne og lade pressen være fri, før der kan ske konkrete forbedringer i forholdet mellem USA og Polen. Polakker skal fortsat, som nogle af de eneste borgere i EU, altid søge visum for at kunne besøge USA.

Ingen sanktioner mod Rusland

Selv om alverdens ledere besøger Polen i dag, er den polske Kaczynski-ledelse i alvorlige konflikter med sine naboer Tyskland og Rusland. I EU er der talrige verserende sager, der samlet set handler om at beskytte demokratiet i Polen.

Polen er smidt ud af det internationale dommersamarbejde, ligesom Polen ikke længere er i kategorien af lande med frie medier, efter seneste Media Freedom Index.

Krig om ord

Anden Verdenskrig (1939-1945) eller Den Store Fædrelandskrig (1941-1945) som krigen hedder i Rusland, kostede 6 millioner polakker livet, cirka halvdelen af dem var jøder. Ti procent af den polske befolkning var jødiske i 1939. Polske soldater gjorde en afgørende forskel på britisk og amerikanske side, og polakkerne led store tab ved mange store slag i Europa. Polens regering samarbejdede aldrig med Nazityskland, og polakkerne reddede mange jøder fra tyskerne i løbet af krigen. 6.000 polakker blev henrettet for at skjule jøder, det er det højeste tal i verden.
Warszawa blev Anden Verdenskrigs næstmest bombede og ødelagte by under Anden Verdenskrig. Anledningen til krigen, var Tyskland og Ruslands ønske om at dele Polen mellem sig.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 22. januar 2020
04:00-06:00

Let regn

Let regn
3 °C

I dag, 22. januar 2020
05:00-06:00

Skyet

Skyet
5 °C

I dag, 22. januar 2020
05:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
-1 °C

I dag, 22. januar 2020
04:00-06:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 22. januar 2020
05:00-06:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
0 °C