EU-domstolen: Polen skal stoppe sager mod dommere

EU-domstolen har bedt Polen om at indstille alt arbejde i et særligt råd under Højesteret, der kan forfølge og afskedige dommere, der ikke falder i politikernes smag. Foto: Den Europæiske Unions Domstol.

LUXEMBOURG: Polen skal omgående stoppe alle sager mod dommere, som regeringspartiet gerne vil straffe og afskedige.

LÆS  Flere polakker støtter nu et polsk exit fra EU

Polen er onsdag blevet dømt til straks at suspendere det særlige råd i Højesteret, der skal kunne straffe og afskedige dommere. Det besluttede EU-domstolen onsdag.

Store dagbøder?

Polen har nu en måned til at fortælle Europa-Kommission, hvordan rådet er blevet afviklet. Sker det ikke, er der varslet rekordstore dagbøde til Polen.

Polens regering havde i sin indstilling, opfordret EU-domstolen til at afvise sagen der blev anlagt af Europa-Kommissionen, men det gik stik modsat. Polens vicejustitsminister har da også omgående fordømt afgørelsen, og hævder at den krænker Polens suverænitet.

Polen: EU-domstolen må ikke blande sig

– EU-domstolen har ikke nogen ret til at gribe ind i medlemslandenes retslige forhold, siger Polens vicejustitsminister i en kommentar til dommen. Men det er domstolen ikke enig i.

EU-domstolen skriver i afgørelsen, at “medlemslandene er forpligtet til at overholde deres forpligtelser, i henhold til EU-lovgivningen”, herunder også “overholdelse af princippet om domstolenes uafhængighed”.

En af mange EU-sager

Sagen er blot en af mange mod det polske Kaczynski-regime, der systematisk har forbrudt sig mod de demokratiske principper, siden Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) kom til magten i 2015 med opbakning fra 37 procent af polakkerne.

LÆS MERE: Sag mod Polen anlagt af Europa-Kommissionen.

 

 

LÆS  ANALYSE: EU-lande vil have demokrati for pengene

LÆS  ANALYSE: EU-lande vil have demokrati for pengene