EU-formand i Warszawa: Handling før penge

EU i Warszawa
Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen var i Warszawa torsdag. Her sammen med den polske præsident Andrzej Duda og statsminister Mateusz Morawiecki. Foto: KPRP.

WARSZAWA: Europa-Kommissionens formand gentog i dag, at Polen ingen penge får før de krævede ændringer ved domstolene er gennemført.

LÆS  Ny dom fra EU-domstolen: Polens ændringer er ikke nok

Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen har i dag været i Warszawa. Formålet med besøget var godkendelsen af den polske genopretningsplan efter corona pandemien.

– Vi er ikke ved vejs ende, når det kommer til retsstatsprincippet i Polen, sagde von der Leyen på et fælles pressemøde med den polske præsident Andrzej Duda og statsminister Mateusz Morawiecki.

– I dag er vores støtte et vigtigt skridt hen imod udbetalingen af ​​over 35 milliarder euro til Polen i løbet af de kommende år. Det er første skridt, og pengene vil blive udbetalt, når reformerne og investeringerne er gennemført, understregede EU-formanden.

Statsminister: Opposition hindrer udbetaling

Statsminister Mateusz Morawiecki sagde lige efter:

– Jeg vil gerne gøre det helt klar. Oppositionen har været i stand til at overbevise nogle embedsmænd i Bruxelles om, at retsstaten bliver krænket i Polen, sagde statsministeren, der var lettere irriteret på grund af EU-formandens krav.

– En ting er sikker. Vi vil bestemt ikke tillade anarki i retssystemet, for det er op til den enkelte medlemsstats helt egen suveræne beslutning at få retssystemet til at fungere så godt som muligt, sagde Morawiecki.

Brev fra dommerforening til EU

Den 23. maj sendte den polske dommerforening i Warszawa, et brev til EU-formanden. Heraf fremgik det, at der ikke var gjort fremskridt indenfor retsstaten, selv om et flertal i parlamentet har besluttet at nedlægge det særlige disciplinærkammer. Men den politiske kontrol over domstolene fastholdes, hedder det fra den polske dommerforening.

LÆS  Ny dom fra EU-domstolen: Polens ændringer er ikke nok

Brevet fra den polske dommerforening til EU-formanden

 

LÆS  Domstol afgør at anti LGBT-erklæringer er ulovlige