EU giver penge til polsk-dansk gasledning

  eu_polen_10_aar_polennu

  Danmark og Polens Baltic Pipe projektet kan få støtte fra EU, bekræftes det fra Bruxelles. Forbindelsen skal sikre Polen mod afhængighed af russisk gas. Arkivfoto.


  BRUXELLES: EU har nu sagt ja til medfinansiering af den dansk-norsk-polske gasledning: Baltic Pipe, der skal hindre polsk afhængighed af russisk gas.


  EU’s Innovation and Networks Executive Agency (INEA) har sagt ja til medfinansiering af den planlagt dansk-polske gasledning Baltic Pipe. Tilsagnet er givet til de danske og polske operatører.

  EU har sagt ja til at give op til 33,1 millioner euro i støtte til gasledningen.

  Fri af russisk gas

  Ledningen, der skal give gas til Polen, Litauen og Slovakiet – skal primært sikre Polen uafhængighed af russisk gas, når Polens og Ruslands gasaftale udløber. Men også i Danmark nyder ledningen stor opbakning politisk og kommercielt.

  Lokale protester

  Men selv om der generelt er opbakning til forbindelsen i Danmark, så er der også omfattende borgerprotester i de egne af Danmark, hvor der efter planen skal opføres landanlæg. Her frygter danskerne at deres udsigt og omgivelser vil blive spoleret, og med deraf følgende værditab på ejendomme til følge.

  Den endelig beslutning om bygningen af Baltic Pipe er endnu ikke taget, men tilsagnet fra EU er et stort skridt på vejen.