EU: Ingen penge til lande uden uafhængige domstole

vera_jourova_eu

BRUXELLES: EU-næstformand Vera Jourova siger, at Polen ikke bliver smidt ud af EU, men at pengene der afsættes i den nye budgetperiode fra 2021 til 2027, kun gives til medlemslande der har uafhængige domstole.

LÆS  Sidste advarsel fra EU-kommissionen til Polen

EU-kommissær og næstformand i kommissionen, Vera Jourova siger, at det er en overdrivelse at tale om et EU uden Polen. Til gengæld er det helt sikkert, at de EU-midler der afsættes i den nye budgetperiode, kun gives til lande der har uafhængige domstole, siger Jourova til det tyske Der Spigel med adresse til Polen.

EU-kommissæren besøgte Polen i sidste uge, og sagde efter besøget, at det som den polske ledelse gennemfører, ikke er reformer, men derimod en klar destruktion af det polske retssystem.

– De såkaldte reformer får konsekvenser, også langt større end mange forestiller sig i øjeblikket, siger hun til Der Spiegel.

Dagbøder på vej

EU-kommissionen har bedt EU-domstolen om at få stoppet de nye polske reformer af retssystemet, og efter at et notat er blevet lækket, ser det nu ud til at den polske Kaczynski-regering får dagbøder på over 2 millioner euro, indtil de nye reformer tages af bordet.

I denne måned forhandler EU stats- og regeringschefer om det nye EU-budget for perioder 2021 – 2027. Midlerne herfra – blandt andet til den grønne omstilling af EU – er betinget af, at modtagerlandene har uafhængige domstole, der kan afgøre tvister.

Slut med penge fra 2021

Hvis Polens ledelse ikke ændrer lovene om domstolene, er det ifølge EU-kommissionen slut med at modtage EU-pengene allerede fra næste år. Vera Jourova siger, at det er opbakning blandt de lande, der betaler mest til det europæiske fællesskab.

LÆS  Polens regering låner 20 milliarder zloty af EU

 

 

LÆS  Polen får nye milliarder fra EU med betingelser