EU: Ingen racediskrimination ved polsk-ukrainsk grænse

Polen Ukraine mennesker
Siden 24. februar har næsten ti millioner mennesker taget flugten til Polen fra Ukraine. Arkivfoto.

BRUXELLES: EU-præsident siger, at Rusland står bag falske historier om racediskrimination ved den polsk-ukrainske grænse.

LÆS  Joe Bidens besøg i Warszawa udsat en dag

EU-præsident Charles Michel siger mandag, at det er Rusland der står bag de falske historier om racediskrimination ved grænseovergangene mellem Polen og Ukraine. Det skriver Polsk Radio mandag aften.

Racediskrimination fra Rusland

– Rusland har lanceret en aggressiv propagandakampagne, der skal sprede undren og tvivl i afrikanske lande, efter at vi har ført en diplomatisk offensiv i FN mod Ruslands invasion af Ukraine, siger Charles Michel.

Der har været mange forlydende om racistiske angreb ved grænseovergangene. Det hævdes blandt andet, at afrikanerne har måtte vente længere tid end alle andre ved grænsen. Der har også været forlydende om angreb på studerende fra Afrika. polennu.dk er også blevet kontaktet af journalister og vores læsere om sagen. Men har efter research ikke kunne finde seriøse dokumentation om påstanden. Nu bekræfter EU-præsidenten, at der er tale om russisk misinformation.

Internationale kilder i Polen ved grænsen til Ukraine siger til polennu.dk, at der ingen forskelsbehandling finder sted. Polske myndigheder, NGO’er og frivillige har styr på situationen, siger kilder samstemmende til polennu.dk. Ved nogle grænseovergange er der en slags ”fast-track” for borgere fra lande der er medlemmer af EU/Schengen. Der har også været forlydender om angreb på afrikanere i Ukraine, der har ventet på at komme ind i Polen. Men heller ikke det kan verificeres.

I et interview siger EU-præsidenten, at der i flere dage har været lange køer ved den polsk-ukrainske grænse. Det sker fordi ukrainerne ønsker at fastslå identiteten på folk, der forlader deres land, skriver nyhedsbureauet IAR.

I flere lande støttes beskyldninger om racediskrimination af medier og politikere, som måske også er en del af den russiske kampagne. polennu.dk følger sagen.

LÆS  Joe Bidens besøg i Warszawa udsat en dag
Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.
Dansk opbakning
EU-præsident Charles Michel siger, at rygterne om påståede tilfælde af racediskrimination mod afrikanske studerende ved den polsk-ukrainske grænse er russisk propaganda. Her ses han sammen med den danske statsminister Mette Frederiksen. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

 

LÆS  1,33 millioner flygtninge fra Ukraine til Polen