Valuta:100 PLN koster 174,65 DKK
Mandag 18 november 2019

EU-landenes folkevalgte sagde tak for sidst til Polen

Polens stemmesluger nummer 1 ved Europa-Parlamentsvalget i Polen, tidligere statsminister Beata Szydlo, blev vraget i Europa-Parlamentet. Det skete på grund af de mange konflikter med Polen som indledt under hendes ledelse, og på grund af Polens blokering for de brede aftaler i persongalleriet for EU de næste fem år. Polen satte alt ind på at undgå Frans Timmermans, og nu ser det ud til at han bliver styrket. Og at en tysk forsvarsminister skulle ende med at blive chef for EU-kommissionen, er heller ikke noget der giver point i regeringspartiets bagland. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
PolitikBRUXELLES: Polens regering har spillet højt spil i forhandlingerne om topposterne i EU, og nu har Europa-Parlamentets medlemmer svaret igen.
Af: Jens Mørch
11. juli 2019 - 13:36

Polens tidligere statsminister Beata Szydlo, der var udset til en post som formand for Europa-Parlamentets beskæftigelse og sociale udvalg, blev stemt ned. Det til trods for, at hun var eneste kandidat. Dermed går den attraktive post ikke til Polen. Szydlo fik 21 stemmer for, men hele 27 imod sig.

Tusk havde 27 for

I Polen har tallet 27 givet anledning til en del humor og skadefro, da det netop var med stemmetallet 27-1 Donald Tusk blev genvalgt som EU-præsident. Polen var det eneste land der ikke stemte for polakken, og det var mens Beata Szydlo var polsk statsminister. Hun blev udskiftet i 2017 efter to år på posten. Det skete i Lov og Retfærdighedspartiets (PiS) hovedkvarter, hvor hun blev erstattet med den yngre tidligere bankdirektør, Mateusz Morawiecki, der kan tale blandt andet engelsk, i modsætning til Szydlo.

Stemmesluger

Nederlaget til Beata Szydlo, Polens stemmesluger nummer 1 ved valget til Europa-Parlamentet i maj, havde svært ved at skjule skuffelsen over nederlaget. Men det er heller ikke det eneste nederlag, der har ramt Polen efter at den polske regering satte alt ind, for at hindre socialdemokraten Frans Timmermans en ny toppost i EU. Også det har slået fejl. Alt tyder nu på, at Timmermans skal være første næstformand for Europa-Parlamentet, i stedet for danske Margrethe Vestager.
Polens diplomatiske indsats på vegne og Central- og Østeuropas har betydet, at regionen står uden repræsentanter i det øverste lag af EU-pyramiden, og at Polens ”hovedfjende” Frans Timmermans, har fået styrket sin position af de folkevalgte europæere. Timmermans har ført an i kritikken af de demokratiske forhold i Polen, herunder retsstaten, frie medier og menneskerettigheder.

Siden 2015

De kritiske sager som EU har anlagt mod Polen, herunder artikel 7 sager og afgørelser fra EU-domstolen, er alle indledt under ledelsen af statsminister Beata Szydlo og partiformand Jaroslaw Kaczynski. Da Szydlo ankom til Warszawa stod regeringspartiets ledelse klar med blomster til den tidligere statsminister. Men ægte glæde, har der næppe været tale om oven på nederlaget i Europa-Parlamentet.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 18. november 2019
16:00-18:00

Skyfrit

Skyfrit
10 °C

I dag, 18. november 2019
16:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
10 °C

I dag, 18. november 2019
16:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
12 °C

I dag, 18. november 2019
16:00-18:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
11 °C

I dag, 18. november 2019
16:00-18:00

Skyet

Skyet
12 °C