EU nedjusterer forventninger til økonomisk vækst i Polen

  EU_nedjusterer_forventninger_til_vækst_i_polsk_økonomi

  Polen bliver nu også ramt af den internationale finanskrise. EU nedjusterer forventningerne til væksten i polsk økonomi for 2009 og 2010. Foto: Istock.


  Indtil i går havde EU vurderet, at den økonomiske vækst i Polen ville blive på 3,6 procent i 2009. Nu er tallene fra Bruxelles til Warszawa blevet halveret.


  I den seneste prognose fra EU (Europakommissionen), vil Polens økonomiske vækst – målt i BNP – kun være på to procent i 2009, oplyste polsk radio i går.

  Værre end polsk skøn

  Prognoserne er betydeligt lavere end den polske regerings eget skøn. I starten af januar sagde den stedfortrædende finansminister Katarzyna Zajdel Kurowska:

  – I 2009 vil BNP-væksten i Polen ikke være lavere end 3 procent. Hun sagde også, at regeringen forventede et polsk opsving i økonomien i tredje eller fjerde kvartal i år. EU’s prognose for BNP-væksten i Polen havde tidligere været på 3,6 procent.

  Fagfolk enige

  I en rundspørge blandt finansanalytikere, økonomer m.v. foretaget af nyhedsbureauet Reuters tidligere på måneden, er der også bred tilslutning til EU’s seneste vurdering af polsk økonomi. Reuter oplyser også, at de fleste venter et betydeligt polsk rentefald – 0,50 % – når det økonomiske råd holder sit næste måned.

  I 2010 ventes Polens BNP-vækst at være på 2,4 procent ifølge samme økonomifremskrivning fra Europakommissionen.