pladsen_ved_europaparlamentet_skal_hedde_solidarnosc_pladsen_polen_eu

Europa-parlamentet vedtog onsdag med stort flertal en resolution, der udtrykker bekymring for demokratiet i Polen. Arkivfoto.


BRUXELLES: Europa-parlamentet har vedtaget en resolution, der udtrykker bekymring for demokratiet og menneskerettighederne i Polen.


Europa-parlamentet vedtog onsdag en resolution, der siger, at Højesteret i Polen de facto er sat ud af kraft, og at det truer demokratiet, menneskerettighederne og retsstatsprincipperne i Polen. Resolutionen støtter dermed op om Venedig-kommissionens vurdering fra marts måned af, at demokratiet i Polen er truet.

513 EU-parlamentarikere stemte for resolutionen, mens 142 stemte imod og 30 afholdt sig fra at stemme.

Højesteret skal respekteres

EU-parlamentet opfordrer i resolutionen Polens regering til at offentliggøre og fuldt ud at rette sig efter afgørelsen fra Polens Højesteret i marts måned, der underkender regeringens ny lov om Højesteret.

Indtil videre har Polens regering nægtet at offentliggøre eller anerkende afgørelsen og fastholder i stedet, at Højesteret skal følge den ny lov.

Ikke bindende

EU-parlamentets resolution er ikke bindende for Polen, men den støtter op om den procedure, som EU-kommissionen i januar satte i gang for at overvåge demokratiet i Polen, og som i sidste ende kan betyde, at Polen kan fratages sin stemme i Rådet.

Oppositionens skyld

Talsmand for Polens regering Rafal Bochenek afviste onsdag eftermiddag Europa-parlamentets bekymring og gav polske oppositionspolitikere skylden for resolutionen.

– Denne resolution skyldes handlinger fra Borgernes Platform og Moderne Polen [Polens to største oppositionspartier, polennu.dk, red.]. De er helt sikkert tilfredse med at have opnået deres. Jeg håber, at det er en bitter tilfredshed, sagde Rafal Bochenek på onsdagens pressemøde.

Ønsker løsning i polsk parlament

– Vi mener, at det er en politisk konflikt, som bør løses af politikere i parlamentet. Derfor er Venedig-kommissionens vurdering også blevet overdraget til parlamentet, for at parlamentsmedlemmerne og eksperter kan udarbejde en løsning, sagde Bochenek.