EU skal lave aftalen om gasledningen med Rusland

lars_loekke_eu_i_bruxelles_donald_tusk_moede_2015_flygtninge

Det bliver nu op til EU at tage beslutning om bygningen og vilkårerne for den tysk-russiske gasledning, Nordstream II. Det er en stor diplomatisk sejr i Bruxelles for den danske regeringsleder Lars Løkke Rasmussen, der nu slipper ud af en slem kattepine, og Polens Kaczynski regering må igen lide et 27-1 nederlag. Arkivfoto.


BRUXELLES: Kun Polen var imod, da medlemslandene fredag gav EU-kommissionen mandat til at forhandle med Rusland om etableringen af den tysk-russiske gasledning Nordstream II.


Polen fik igen et 27-1 nederlag i EU, da samtlige medlemslande undtagen Polen gav EU kommissionen et endegyldigt mandat til at forhandle og afslutte aftalen med Rusland om bygningen af Nordstream II. Det skriver flere polske medier.

Klart mandat

EU-kommissionen ville ikke gå ind i sagen uden at have et klart mandat, men det har den nu fået fra EU-landene. Polens traditionelle allierede i modstanden mod den kontroversielle tysk-russiske gasledning, var da heller ikke på Kaczynski regeringens side i denne sag. I Polen ses beslutningen som en tak-for-sidst, på grund af den polske regerings magtdemonstrationer i EU og bruddet på de fundamentale demokratiske forudsætninger for samarbejdet i fællesskabet. Polen havde krævet en anden proces, men måtte stå alene med dette ønske.

Sejr for Danmark

Mandatet til EU må især anses som en stor diplomatisk sejr for Danmark. Den danske regering har været under hårdt internationale pres på grund af gasledningen, da forbindelsen går gennem dansk søgrund og kræver godkendelse af de danske myndigheder. Danmark er blevet presset for at sige ja fra især Rusland og Tyskland, mens Polen, USA, hovedparten af EU-landene og Ukraine har presset på for et nej.

Rusland køber danskere

Rusland har endda hyret et dansk pr-firma med tidligere danske ministre, der kan ernære sig gennem lobbyarbejde. Firmaet har fået russiske penge, for at presse på for et dansk ja. Med den nye beslutning slipper Danmark for bøvlet med den beslutning, og det bliver nu en sag for EU at afklare om hvorvidt den kontroversielle gasledning skal bygges og under hvilke omstændigheder. Nu må de russiske penge flyde til EU hovedstaden.

Ikke et ja

Med beslutningen er der ikke sagt ja til Nordstream II forbindelsen, men det betyder at EU nu alene kan afgøre og afslutte sagen sammen med Rusland. I praksis betyder det, at EU-kommissionen kommer med et forslag, som EU’s stats og regeringschefer skal godkende i den sidste ende. Det er normalt en formssag i den slags sager. Den endelig beslutning afventer formentlig også den polske Kaczynski regerings adfærd i forhold til de demokratiske tilstande i landet.

Europa vender

For få år siden, var det utænkeligt at EU ville handle imod polske interesser om Nordstream II, men det er formentlig en konsekvens af den polske regerings enegang i EU og den nye fransk-tyske alliance i et nyt Europa. Presset fra USA er tilsyneladende også prellet af på de europæiske statsledere, efter at den nye amerikanske præsident Donald Trump er løbet fra klimaaftalerne i Paris. Han har givet Polen garantier for, at ville forsyne landet med gas via tankskibe der skal gennem dansk farvand og Østersøen for at nå til den polske terminalby Swinoujscie.

27-1

Tidligere på året led polakkerne et tilsvarende nederlag, da Polen var det eneste land der var imod en forlængelse af Donald Tusks ansættelse som præsident for EU. Her var afstemningsresultatet som bekendt også 27 – 1. Polakkerne har mistet sine venner i EU, også de traditionelle støtter i Tjekkiet og Ungarn, der igen støttede de øvrige EU-lande mod polakkernes vilje.