EU vil give færre penge og til nye formål

polen_eu_flag
Fra i dag er de polske landegrænser igen åbne for EU-borgere. Fra tirsdag bliver internationale rutefly igen tilladt, efter at have været suspenderet siden den 15. marts. Arkivfoto.

EU vil skære i støtten til Polen og vil ændre vilkårene for den fremtidige støtte fra regionale fonde, så de blandt andet omfatter forsvar og flygtninge. Arkivfoto.

LÆS  EU indleder ny sag mod Polen om forfatningsdomstolen

BRUXELLES: EU vil skære i støtten til Polen og ændre vilkårene for den regional støtte. Polsk minister vil ikke acceptere at der skæres i EU-midlerne, som landet har nydt godt af i årevis.

LÆS  Stor uenighed om forslag der skal frigive EU-midler

EU har særlige fonde, der skal udligne ulighederne i medlemsstaterne regionalt. Det har Polen nydt godt af sammen med landene: Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Estland, Grækenland, Ungarn, Letland, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet og Slovenien.

Polen er dog den største modtager af penge fra EU-samhørighedsfonde under budgetperioden 2014-2020. Det samlede beløb var på 63 milliarder euro.

Minus 23 procent

Europa-Kommissionen vil i den nye budgetperiode give pengene til nye formål, herunder til forsvar og flygtninge. EU vil derudover skære 23 procent af støtten til Polen i det nye 2021 til 2027 budget.

På et møde i Luxembourg tirsdag sagde investerings- og udviklingsminister Jerzy Kwieciński, at Polen ikke kan acceptere nedskæringer i de regionale fonde, og ændringen af formålet. Han mener ikke, at støtten er med til at udligne forskelle.

Polske EU konflikter

Polen er på kollisionskurs med sine partnere i EU. Polakkerne blokerede for en ny grøn fælles europæiske klimavision, og talrige sager er endt hos EU-domstolen, samtidig med at en artikel 7 sag er indledt mod den polske regering. Irritationen over Polen i Bruxelles, vil formentlig vise sig på flere områder i den nærmeste fremtid. Nedskæringen af EU-midlerne kommer dagen efter, at EU-domstolen dømte Polen til at skrue en ny lov om højesteretsdommere tilbage.

LÆS  EU indleder ny sag mod Polen om forfatningsdomstolen

LÆS  Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i Warszawa