Europa-parlamentets næste formand kommer fra Polen

  Den 68-årige Jerzy Buzek er tidligere polsk premierminister og medlem af Europa-parlamentet siden 2004. I næste uge bliver han formand. Arkivfoto.


  BRUXELLES: Selv om afgørelsen først træffes i næste uge, så synes det nu sikkert, at den polske politiker Jerzy Buzek bliver EU-parlamentets næste formand.


  Den polske politiker Jerzy Buzek fra partiet Borgernes Platform, er nu så godt som sikker på at blive EU-parlamentets næste formand. Den største gruppe i parlamentet, centrum-højre demokraternes Europæiske Parti (EPP) med 265 medlemmer, har allerede udpeget Buzek til deres foretrukne formandskandidat.

  Formand på deltid

  De to største grupper i EU, centrum-højre blokken (EPP) og socialdemokraterne (PES), er blevet enige om at dele formandsposten mellem sig.

  Det betyder at den største af parterne, EPP, vælger formanden i den første halvdel af valgperioden, mens socialdemokraterne udpeger formanden i den sidste del af forløbet.

  Da centrum-blokken allerede har udpeget Buzek som deres kandidat, er det dermed sikkert, at han i næste uge bliver formelt valgt som ny formand.

  Skeptisk støtte hjemmefra

  I Polen støtter de vigtigste politiske partier Buzeks kandidatur, mens oppositionen advarer om, at hans udnævnelse i EU-parlamentet kan ødelægge Polens chancer for at få en indflydelsesrig plads i Europakommissionen.