Europa roser polsk strategi mod svineinfluenza

  Polens sundhedsminister Ewa Kopacz fik ros i Paris i går for den polske håndtering af svineinfluenzaen. Foto: gov.pl.


  PARIS: Europarådet roste i går den polske sundhedsminister Ewa Kopacz, for at afvise WHO’s anbefalinger om vaccine mod svineinfluenza (H1N1). Polen har klaret sig bedst gennem ’pandemien’.


  Europarådet delte i går store roser ud til Polen på grund af strategien ved svineinfluenzaen (AHN1).

  Polen valgte, som et af få lande, helt at undlade at vaccinere mod AHN1, hvilket skabte stor ballade i Polen sidste år. Den polske ombudsmand Janusz Kochanowski truede med at sagsøge sundhedsminister Ewa Kopacz for regeringens politik på området, og for at undlade vaccine indkøb.

  Ifølge politiken.dk tror den danske sundhedsstyrelse ikke på de polske resultatet, men nu blåstemples de af eksperterne i Europarådet.

  Europarådets siger, at Polens sundhedsministers beslutning om ikke at bestille A/H1N1 vacciner, på trods af et massivt pres fra medicinalindustrien og sundhedsorganisationer, var helt korrekt.

  Uacceptabelt forslag

  Ewa Kopacz kom med regeringens redegørelse for hvorfor Polen havde valgt at set stort på WHO’s anbefalinger om vacciner. WHO og deres eksperter, mente at H1N1 ville give en pandemi i Europa, hvilket ikke var tilfældet.

  Den polske sundhedsminister sagde, at man var klar til at købe vacciner, men at medicinalindustriens tilbud var helt uacceptable. Derfor mente Polen, at man var bedre stillet uden den dyre vaccine.

  Polens sundhedsminister siger, at takket være anti-influenza strategien i Polen, var der langt færre fatale tilfælde af virus, og spredningen i Polen har været mindre end i andre lande.

  Modig handling

  Paul Flynn, der har skrevet Europarådets rapport, kaldte beslutningen ’en modig handling’, og understregede, at andre lande brugt millioner af euro på vacciner.

  Også den tidligere leder af franske Røde Kors, professor Marc Gentilini sagde ved mødet i Paris, at Polen kan tjene som et godt eksempel på, hvordan man håndterer truslen om en A/H1N1 pandemi.

  Den polske sundhedsminister er selv læge.