Europarådet til justitsminister: Dom er ikke politisk

Polens justitsminister
Europarådets kroatiske generalsekretær Marija Pejczinović Burić har skrevet til Polens justitsminister, efter at han har kaldt en afgørelse ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for værende politisk. Foto: Europarådet.

STRASBOURG: Europarådets kroatiske generalsekretær har i et brev til Polens justitsminister udtrykt dyb skuffelse over reaktion på en ny dom.


Polens justitsminister Zbigniew Ziobro har modtaget et usædvanligt brev fra Europarådet kroatiske generalsekretær Marija Pejczinović Burić.

Brevet kommer efter at dommerne ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har afgjort, at Polen har overtrådte artikel 6 i den europæiske menneskerettighedskonvention i en sag om afskedigelsen af dommere. To af de fyrede dommere havde sendt sagen til menneskerettighedsdomstolen. Da afgørelsen kom, reagerede den polske justitsminister med en officiel kommentar:

Ziobro: Intet grundlag for dom

– Der er intet faktuelt grundlag for dommen, og Zbigniew Ziobro fortsatte:

– Dommen er ikke baseret på internationale love og konventioner, men er et udtryk for en uacceptabel politisering af domstolen, var den officielle reaktion.

Polens justitsminister skuffer

Udtalelserne har omgående fået generalsekretæren i Europarådet, kroatiske Marija Pejczinović Burić, til at sende et brev til den kontroversielle polske justitsminister. Hun skriver blandt andet, at justitsministeren underminerer autoriteten i den europæiske menneskerettighedskonvention.

– Jeg har med stor bekymring og skuffelse læst de seneste udtalelser fra de polske myndigheder om afgørelsen ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Beskyldningen om, at domstolens afgørelser er politisk motiverede, hjælper ingen. Den (beskyldningen, red.) underminerer blot autoriteten af denne institution, og hele troværdigheden af ​​systemet bag den europæiske konvention om menneskerettigheder, skriver Pejczinović Burić. Den kroatiske generalsekretær henviser også til, at Polen i mange andre anliggender udtrykker stor tilfredshed med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Danmark med fra start

Europarådet blev oprettet i 1949 af 10 vesteuropæiske lande, herunder Danmark, for at sikre fred og internationalt samarbejde efter Anden Verdenskrig. Europarådet bygger på centrale principper om fremme af demokrati, menneskerettigheder og retsstaten (”rule of law”).

LINK: Mere om Europarådets generalsekretær

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.