Europas ledere: Ikke våbenhvile men varig fred

Europas topledere: Ikke våbenhvile, men varig fred i Europa. Det var konklusionen efter det spontane europæiske topmøde i Paris mandag eftermiddag. Arkivfoto.

PARIS: Ikke våbenhvile men varig fred, siger den polske statsminister Donald Tusk efter ekstraordinært EU-topmøde i Frankrig mandag.


Europas ledere er enige: Ikke våbenhvile men varig fred i Ukraine. Det siger den polske statsminister Donald Tusk efter det ekstraordinære uformelle EU-topmøde med britisk deltagelse i Paris. Det er den amerikanske vicepræsidents udtalelser om udfordringerne i Europa, og tirsdagens møde mellem Rusland og USA i Saudi Arabien om Ukraine, der er baggrunden for mødet.

(Fortsættes under)

EU-topmøde om USA i Paris mandag

Bliver kun dyrere

– Hvis vi europæere ikke bruger mange penge på forsvaret nu, så bliver vi tvunget til at bruge det tidobbelte, hvis ikke vi forhindrer at krigen breder sig. Som polsk statsminister har jeg ret til at sige det højt og tydeligt, da Polen allerede bruger næsten 5 procent af vores BNP på forsvar. Og det fortsætter vi med, skrev Tusk på X-twitter, da han var hjemme i Polen efter mødet i Paris.

(Fortsættes under)

LEDER: Fred i Europa er ikke en selvfølge

Ikke våbenhvile

– De europæiske lande er stærke fortalere for varig fred i Ukraine … En våbenhvile alene vil ikke garantere stabilitet og sikkerhed. I det forhold vil de europæiske landes holdning, jeg tror, ​​være meget konsekvent og hel klar, sagde Tusk i Paris. Flere militære kommentatorer mener, at en våbenhvile blot vil give Rusland en tiltrængt pause til at styrke sine positioner.

Ikke polske soldater i Ukraine

Tusk sagde, at Polen kunne spille en aktiv rolle i at hjælpe Ukraine, men gentog, at der ikke ville blive indsat polske tropper. Polsk støtte til logistik og bredere humanitær støtte til Ukraine er stadig en prioritet.

– Hvis det er muligt at tilbyde sikkerhedsgarantier gennem tilstedeværelse, med USA, med NATO, så vil Polen være aktiv på forskellige måder, men jeg forestiller mig ikke at sende polske tropper til Ukraine.

– Polen og landene på den østlige flanke er på en måde i frontlinjen, grænsende op til Rusland, Hviderusland og det krigshærgede Ukraine. … Når det kommer til Polen og Baltikum, har vi brug for europæiske og allierede investeringer i vores sikkerhed.

– Hvis EU ikke er i stand til at forsvare sig selv, hvorfor skulle det så give garantier til andre? Det vil være tomme garantier, sagde Donald Tusk.

Frankrig og Storbritannien klar

Ifølge Financial Times er Frankrig og Storbritannien de eneste nationer, der vil indsætte tropper efter efter en fredsaftale. Tyskland og Spanien mener, i lighed med Danmark, at det er alt for tidligt at tage stilling til.

(Fortsættes under)

Tusk: Ukraine, Europa og USA skal arbejde sammen

Danmark og Polen enige

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Hasse Ferrold.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen repræsenterede Norden og Baltikum på mødet med de europæiske topledere. På vejen hjem i flyet fra Paris skrev den danske statsminister:

– Én ting står tydeligt frem: Verden er under forandring. Vi skal i Danmark forholde os til en ny virkelighed. Hvor der er en større usikkerhed, end vi har kendt siden Den kolde krig.

– Rusland er den største trussel mod Europa. Derfor er vores fortsatte støtte til Ukraine også helt afgørende. Og det er også derfor, at vi i Danmark fortsat skal ligge i front i støtten til Ukraine.

– Vi kan og skal ikke overlade det til andre at tage sig af vores sikkerhed – af Europas sikkerhed.

– Som kontinent skal vi kunne stå i egen ret. Og det kan vi kun, hvis vi også kan varetage vores egen sikkerhed. Og være i stand til at afskrække dem, der ønsker at splitte os. Det her er som sådan ikke nyt for mig eller os. Noget af det har været på vej længe. Men det har sjældent stået så klart, som det gør i de her dage.

– Den usikkerhed, det er med til at skabe – og som jeg også oplever, at mange af jer mærker. Den skal vi veksle til handlekraft. – Jeg oplever, at der er en ny og voksende europæisk beslutsomhed, en alvor og en fælles styrke. Det er godt. For vi har brug for et stærkt fællesskab og stærke allierede.

– Vores svar til den urolige verden, vi oplever, den må og skal være et så stærkt Europa som overhovedet muligt. Derfor skal vi opruste forsvaret – i Danmark og i Europa.

– Vi skal investere i vores fælles sikkerhed. I den transatlantiske sikkerhed. Et stærkt Europa i et stærkt NATO. Tak til præsident Macron for at tage initiativ til mødet her til aften og for invitationen. Det er nu, vi skal vise sammenholdets styrke i Europa, skrev Mette Frederiksen på de sociale medier efter mødet i Paris.

USA: Forholdet til Polen har aldrig været stærkere

Ikke våbenhvile – men hvad med os? polennu.dk har hver dag – året rundt siden 2008 – leveret daglige nyheder fra og om Polen og polakkerne på dansk. Vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Der er flere muligheder.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905 – eller med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Støt polennu.dk og Polen i Danmark