Fængselsdom i sag om ulovlige aflytninger

  radek_sikorski_jens_moerch_polennu
  Jaroslaw Kaczynski skal betale over 700.000 zloty til tidligere udenrigsminister Radek Sikorski for usande beskyldninger. Det har retten i Warszawa besluttet. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

  Tidligere udenrigsminister Radek Sikorski måtte forlade posten som formanden for det polske parlament Sejmen, som konsekvens efter afsløringer af de hemmelige optagelser af private samtaler. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polske forretningsmænd og tjenere på to restauranter er dømt for ulovlige lydoptagelser af polske politikere, forretningsfolk og embedsmænd.


  Retten har talt i den såkaldte Waitergate-skandale, hvor prominente politikere og andre højtstående polakker i 2014, blev aflyttet på to restauranter i Warszawa under private middage. Sagen blev pinlig for den daværende regering.

  30 dage til bagmand

  Bagmanden for aflytningerne Marek Falenta, der er polsk forretningsmand, fik 30 dages fængsel ved en domstol i Warszawa lige før nytår. En anden polsk forretningsmand, Krzysztof Rybka, og en tjener på restauranten Konrad Lassota fik betingede domme for deres roller i sagen. En anden tjener blev dømt til at betale 50.000 zloty til et godt formål for at have hjulpet bagmændene.

  Regeringskrise

  Aflytningssagen førte til en stor krise i regeringspartiet Borgernes Platform (PO), der efter offentliggørelsen af de private samtaler med regeringsmedlemmer faldt markant i meningsmålingerne i 2014. Mindst ni højtstående medlemmer af partiet måtte forlade deres poster som konsekvens af afsløringerne. Polens tidligere udenrigsminister Radek Sikorski, der dengang var formand for Sejmen, var en af dem. Han havde blandt andet udtryk tvivl om, hvorvidt USA vil komme Polen til hjælp hvis Rusland gik ind i Polen.

  66 aflytninger

  100 højtstående politikere, embedsmænd og forretningsfolk blev aflyttet 66 gange i Waitergate-sagen. Straframmen i Polen for ulovlige aflytninger er fængsel i op til to år.