Fagforeninger forlader forhandlinger med statsministeren

    trepartsforhandlinger

    De polske trepartsforhandlingerne behandler spørgsmål om mindsteløn, arbejdstid og den generelle økonomiske situation i landet. PR-foto.


    WARSZAWA: De polske trepartsforhandlinger er gået i hårdknude. Fagbevægelsen udvandrede fra møde med Polens statsminister og truer med strejker.


    De polske trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter har behandlet spørgsmål om mindsteløn, arbejdstidsaftaler og niveauet for pensioner og overførsler, men onsdag afbrød de polske fagforeninger dialogen og truer nu med strejke, skriver dagbladene Gazeta Wyborcza og Rzeczpospolita.

    Udvandrede fra møde med statsministeren

    Allerede efter en halv time udvandrede repræsentanter fra fagforeningerne Solidarnosc, OPZZ og FZZ ved onsdagens møde, hvor Polens statsminister Donald Tusk deltog.

    Frygter nye regler

    De polske fagforeninger kræver, at regeringen tager et lovforslag af bordet, der forlænger perioden, som gennemsnitlig arbejdstid skal omregnes over fra 4 måneder til et år. De frygter, at det vil åbne op for op til 15-17-timers arbejdsdage i længere perioder i træk.

    Statsministeren ønsker fortsat dialog

    Polens statsminister Donald Tusk ønsker, at dialogen genoptages. Han ser blandt andet det nye regeringsforslag om at hæve mindstelønnen med 80 zloty til 1680 zloty som et bevis på, at dialogen har skabt resultater. Fagforeningerne ønsker dog, at mindstelønnen skulle hæves endnu mere – med 120 zloty.

    Kræver ministers afgang

    Fagforeningerne har i et åbent brev til statsministeren klaget over, at forhandlingerne ikke har taget hul på spørgsmål som midlertidige kontrakter og ustabile ansættelsesformer, skriver Rzeczpospolita. De har senest forlangt beskæftigelsesministerens afgang fra regeringen som følge af forhandlingsforløbet. Statsministeren betegner kravet som umuligt og et bevis på, at fagbevægelsen ikke ønsker dialog, men konfrontation.

    Mulige strejker

    De tre fagforeninger har nu indkaldt den fælles strejkekomite i juli og truer med at organisere strejker og protester fra 8. september.