Fagforeninger: Vi er blevet snydt af regeringen

  fagforening duda_duda_pressmania
  Formanden for den polske fagforening NSZZ Solidarnosc, Piotr Duda, har fået breve fra sin franske kolleger, om at afholde sig fra at støtte radikale kræfter i Frankrig. Nu kræves han og Solidarnosc smidt ud af det europæiske fagforeningssamarbejde. Her ses formand Duda sammen med præsident Andrzej Duda. Arkivfoto.

  To gange Duda. Til venstre den polske fagforeningsformand Piotr Duda mener, at de offentlige ansatte er blevet snydt af den polske regering. Til højre – Polens præsident Andrzej Duda. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Solidarnosc-fagforeningernes formand Piotr Duda mener, at regeringen har snydt de offentlige ansatte. Udtalelsen er overraskende, da fagforeningen ellers støtter PiS-regeringen.


  – Vi er blevet svigtet af Lov og Retfærdighedsregeringen. I al respekt for vores gode samarbejde de seneste to et halvt år, så bliver det både værre og bedre, fordi nogle (offentlig ansatte, red.) har fået stigninger på 30 procent, 20 procent – men andre bare har fået 2 procent, siger NSZZ Solidarnosc formanden Piotr Duda til det statskontrollerede TVP Info. Formanden kræver lønstigninger til alle grupper af offentlige ansatte.

  Møde fredag

  De skrappe udtalelser kom Duda med, forud for et møde med familie- og arbejdsminister Elzbieta Rafalska hvor de offentlige fagchefer også var tilstede.

  – Vi vil opfattes som en partner, og ikke nogen der bare støtter regeringen. Hvis de ikke vil forstå os, så går vi i strejker og demonstrationer, siger fagforeningsformanden.

  Det er især sundhedspersonale og undervisere på landets folkeskoler, der halter bagud med lønnen i forhold til andre faggruppe. Men det er ikke kun lønnen der skille parterne. Også uklare pensionsregler, og manglende indfrielse af tidligere løfter fra Polens statsminister, er blandt klagepunkterne fra fagforeningen.

  Højere løn og leveomkostninger

  Siden Lov og Retfærdighedspartiet kom til magten i efteråret 2015, er gennemsnitslønningerne steget med 20 procent, mens leveomkostninger er steget med over 60 procent. Det er især energi og it-afgifter, der er røget i vejret. Grundet afgiftsstigninger har priserne på benzin og diesel siden årsskiftet blevet billigere at købe i Tyskland end i Polen.