Kontroltårn_Szymany_Lufthavn

WARSZAWA: Nummer tre i Al-Qaeda hierarkiet, der førte til Osama Bin Laden, blev ført til Polen og afhørt med ulovlige afhøringsmetoder, oplyser tidligere amerikanske embedsmænd.

(Visited 1 times, 1 visits today)


De oplysninger, der førte amerikanske elitesoldater frem til den nu afdøde al-Qaeda-leder, Osama bin Ladens tilholdssted, blev indhentet i hemmelige CIA-fængsler i Polen og Rumænien, hævder Associated Press.

Hjerne bag 11 september

Det var Al-Qaedas nummer 3, der menes at være hjernen bag 9/11, Khalid Sheikh Mohammed og senere Abu Faraj al-Libis oplysninger, der gennem en kurer førte amerikanerne frem til Osama Bin Ladens tilholdssted.

Szymany lufthavnen

Amerikanske embedsmænd fortæller, at de to fanger blev ført til hemmelige CIA-fængsler i Polen via Szymany lufthavnen i det nordøstlige Polen. Her blev de udsat for ulovlig tortur efter Geneve-konventioner, men ikke efter gældende amerikanske særlov.

Mordforsøg på præsident

Abu Faraj al-Libi menes at stå bag et mordforsøg på den tidligere pakistanske præsident Pervez Musharraf.

De var i Polen i mellem 2003 og 2006, og de to al-Qaeda-ledere gav CIA navnet på en betroede Bin Laden -kurer, som den amerikanske efterretningstjeneste siden har fulgt, og som ledte elitesoldater frem til hans tilholdssted.

Begge fanger er på den amerikanske Guantanamo-base på Cuba.

Præsident vidste intet

Polens daværende præsident Aleksander Kwasniewski, den eneste genvalgte polske præsident i nyere tid, og den daværende polske statsminister Leszek Miller, benægter begge ethvert kendskab til CIA’s hemmelige fængsler i Polen, og de ulovlige afhøringsmetoder.

(Visited 1 times, 1 visits today)