Fanger der førte til Osama Bin Laden afhørt i Polen

    Amerikanske embedsmænd fortæller, at to fanger blev ført til hemmelige CIA-fængsler i Polen via Szymany lufthavnen i det nordøstlige Polen, og gav de oplysninger, der siden førte til Osama Bin Ladens gemmested i Pakistan. Arkivfoto.


    WARSZAWA: Nummer tre i Al-Qaeda hierarkiet, der førte til Osama Bin Laden, blev ført til Polen og afhørt med ulovlige afhøringsmetoder, oplyser tidligere amerikanske embedsmænd.


    De oplysninger, der førte amerikanske elitesoldater frem til den nu afdøde al-Qaeda-leder, Osama bin Ladens tilholdssted, blev indhentet i hemmelige CIA-fængsler i Polen og Rumænien, hævder Associated Press.

    Hjerne bag 11 september

    Det var Al-Qaedas nummer 3, der menes at være hjernen bag 9/11, Khalid Sheikh Mohammed og senere Abu Faraj al-Libis oplysninger, der gennem en kurer førte amerikanerne frem til Osama Bin Ladens tilholdssted.

    Szymany lufthavnen

    Amerikanske embedsmænd fortæller, at de to fanger blev ført til hemmelige CIA-fængsler i Polen via Szymany lufthavnen i det nordøstlige Polen. Her blev de udsat for ulovlig tortur efter Geneve-konventioner, men ikke efter gældende amerikanske særlov.

    Mordforsøg på præsident

    Abu Faraj al-Libi menes at stå bag et mordforsøg på den tidligere pakistanske præsident Pervez Musharraf.

    De var i Polen i mellem 2003 og 2006, og de to al-Qaeda-ledere gav CIA navnet på en betroede Bin Laden -kurer, som den amerikanske efterretningstjeneste siden har fulgt, og som ledte elitesoldater frem til hans tilholdssted.

    Begge fanger er på den amerikanske Guantanamo-base på Cuba.

    Præsident vidste intet

    Polens daværende præsident Aleksander Kwasniewski, den eneste genvalgte polske præsident i nyere tid, og den daværende polske statsminister Leszek Miller, benægter begge ethvert kendskab til CIA’s hemmelige fængsler i Polen, og de ulovlige afhøringsmetoder.