Valuta:100 PLN koster 173,77 DKK
Lørdag 25 maj 2019

Faste- og påsketraditioner

Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver igen blog om polske traditioner. Denne gang om Polens faste- og påsketraditioner.
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
Af:
28. februar 2019 - 21:30

Faste- og påsketraditioner i Polen

Påsken er kristendommens vigtigste højtid, der fejrer Kristi opstandelse. Påsken er en bevægelig højtid og er afhængig af månens faser: det er altid den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Det betyder at påske tidligst kan falde den 22. marts og senest 25. april.
Polen har mange traditioner forbundet med faste- og påsketiden.

Wielki Post (Fasten)

For ud for påske kommer fastetid, som er en åndelig forberedelsestid til fejringen af Kristi opstandelse. Fasten varer 40 dage, og den begynder Askeonsdag, 6½ uge før Påskesøndag.

I fastetiden finder påskeretræten sted. Det er en periode på fire dage (søndag-onsdag) hvor man under retrætemesser gennem bøn, prædiken og skriftemål forbereder sig åndeligt til Kristi opstandelse. Retræten bliver som regel holdt af en gæstepræst. Derudover er der også særlige andagter: korsvejsandagt fredag eftermiddag og salmeandagt søndag eftermiddag.

Ostatki

Perioden fra sidste torsdag til sidste tirsdag før Askeonsdag bliver kaldt i Polen miesopust eller ostatki. Det er også den sidste mulighed for at feste og spise sig mæt. I fasten bør man nemlig udvise afholdenhed, også i antagelsen af mad og drikke. Traditionen for at overspise før fastetiden går tilbage til middelalderen hvor man i den periode spiste spæk, kød og anden fed mad og drak megen alkohol.
Nogle af regionerne har deres egne traditioner forbundet med den periode.

Tlusty Czwartek (Fede Torsdag)

Sidste torsdag før fastetiden bliver kaldt Tlusty Czwartek. Det er dagen hvor man spiser paczki og faworki. Faworki kaldes i nogle regioner for chrust. Paczki er et sødt bagværk, der minder meget om berlinere, faworki/chrust minder lidt om klejnere, dog med den forskel at de frituresteges i olie. Dén dag er der lange køer foran bagerforretninger for alle skal spise mindst én paczek.

Krakow og Malopolski regionen har en anden tradition om Tlusty Czwartek, kaldet i den region for Combrowy Czwartek. Ifølge legenden forbød byens borgmester, Combr, handelen på markpladsen i Krakow. Og da borgmesteren døde på en sidste torsdag før fasten, blev alle handlende så glade at de festede og morede sig.

Sledzik (”Lille sild”)

Sidste tirsdag før Askeonsdag bliver kaldt Sledzik, og er dagen hvor man spiser sild som en påmindelse om fastetiden. Og det er den allersidste mulighed for at more sig. Fiskeretter er i Polen traditionelt forbundet med fasten.

Sroda Popielcowa (Askeonsdag)

Askeonsdag (Sroda Popielcowa eller Popielec) indleder den kristne fastetid. I den Katolske kirke fejres Askeonsdag ved askeonsdagsmessen når de troende ved alteret får strøet asken i håret eller, sjældent, får tegnet et kors i panden med asken. Samtidig siger præsten ordene: ”Af jord er du kommet, til jord skal du blive” (”Z prochu powstales i w proch sie obrocisz”). Asken og ordene symboliserer menneskets forfængelighed og kalder for omvendelse. Asken stammer fra det foregående års palmesøndags palmegrene.

Askeonsdag er en fastedag. Unge mellem 14 og 18 år skal afholde sig fra at spise kød. Voksne og raske personer mellem 18 og 60 år må kun spise tre lette måltider om dagen, kun under ét af måltiderne må man spise sig mæt.

Pisanka (påskeæg)

Der er også en skik i Polen at pynte og dekorere hårdkogte æg så det ligner små kunstværker. Påskeæggene bruges som dekoration på påskebordet.

Niedziela Palmowa (Palmesøndag)

Palmesøndag er søndagen før Påske og fejres til minde om Jesu indtog i Jerusalem. Palmesøndag er begyndelsen på påskeugen, der bliver i Polen kaldt den Store Uge. I mange kirker er der processioner med palmegrenene, der bliver velsignet af præsten. Palmegrenene bruges til påskedekorationer.
Polen har en lang tradition for fremstillingen af påskepalmer. Mange mindre byer og landsbyer laver deres egne karakteristiske palmer, og i Lipnica Murowana, en lille by i Malopolski regionen, afholdes der hvert år en konkurrence om at lave den længste og flotteste palme. Ved fremstillingen af palmer må man kun anvende naturmateriale, og brugen af fx metaltråde er ikke tilladt.

Wielki Tydzien (Den Store Uge)

Den Store Uge fejres til minde om Jesu sidste dage før korsfæstelsen. En særlig tid i Den Store Uge er Triduum Paschale, en periode fra Skærtorsdag aften til Påskesøndag eftermiddag hvor man i kirkerne holder gudstjenester. Skærtorsdag og Langfredag er ikke helligdage i Polen.

Poswiecenie pokarmow (Madvelsignelse)

Det er en polsk tradition at få maden, som man spiser påskesøndag, velsignet i kirken påskelørdag. I en smukt pyntet kurv lægger polakker alt den mad de vil spise til morgenmad påskesøndag: hvid pølse, skinke, hårdkogte æg, brød, salt, fintrevet peberrod, bagværk. Mange børn har også deres egen kurv, som de tager med i kirken for at få den velsignet. Den velsignede mad bliver kaldt Swieconka.
Det er en skik, efter madvelsignelsen at lægge fx et æg eller en lille kage i en kurv i kirken til de fattige.

Niedziela Wielkanocna (Påskesøndag)

Påskens vigtigste måltid er morgenmaden påskesøndag. Til morgenmaden inviterer man ofte også familien, og man spiser den mad man har fået velsignet påskelørdag. Skikken er at alle skal smage bare et lille bid af den velsignede mad. Ægget er i Polen et symbol for påske, og det er med ægget man fremsiger lykønskninger.

Poniedzialek Wielkanocny (Påskemandag)

Smigus-Dyngus er en gammel polsk skik, og 2. påskedag bliver også kaldt Lany Poniedzialek. Skikken går ud på at man besprøjter hinanden med vand. Til det formål bruger man fx små vandpistoler eller en særlig anordning i form af et æg med et lille hul. Nogle gange går det meget voldsomt for sig når legesyge drenge hælder en spand vand eller to på piger og andre forbipasserende. Så man skal være på vagt når man bevæger sig udendørs 2. påskedag.

EMNE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 26. maj 2019
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
12 °C

I dag, 26. maj 2019
00:00-06:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
11 °C

I dag, 26. maj 2019
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
13 °C

I dag, 26. maj 2019
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
12 °C

I dag, 26. maj 2019
00:00-06:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
12 °C