FBI direktør beklager uden undskyldning

  brev_fra_FBI_chef_til_polen_polennu

  Brevet fra FBI-chefen til Polens ambassadør i USA om sit kritisable indlæg i Washington Post. Foto: Polens Udenrigsministerium.


  WARSZAWA: FBI direktør beklager nedsættende ord om Polen i forbindelse med holocaust, men der følger ingen undskyldning med.


  Chefen for det amerikanske forbundspoliti (FBI) James Comey har skrevet til den polske ambassadør i USA, og beklaget ordvalget i et indlæg han havde skrevet i Washington Post.

  Polen og holocaust

  I sit indlæg havde FBI-chefen gjort Polen medansvarlig for holocaust, hvilket har fået mange prominente polakker til at kræve mere oplysning om Polen og Anden Verdenskrig.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polen raser igen over amerikansk arrogance

  Omgående reaktion

  Indlægget fremkaldte straks polske protester, og FBI-chefen blev omgående inviteret til møde hos den polske ambassadør i USA, Ryszard Schnepf til en belæring om historien omkring Europa og Anden Verdenskrig.

  Som reaktion fra mødet, har Polen modtaget nedstående svar fra FBI-chefen:

  Svar fra FBI-chefen

  Kære hr ambassadør;

  Tak for vores møde i dag. Jeg værdsætter vort venskab med Polen. Som jeg fortalte dig, beklager jeg at jeg har forbundet Tyskland og Polen i min tale, da Polen blev invaderet og besat af Tyskland. Den polske stat er ikke nærheden af, at have ansvar for de rædsler som nazisterne udførte. Jeg ville ønske, at jeg ikke havde nævnt nogle navne på lande, da min pointe var om den menneskelige natur i al almindelighed.

  Med venlig hilsen, James B Comey

  Ingen undskyldning

  Det har vakt forargelse i Polen, at FBI-chefen ikke direkte undskylder, men blot beklager og henviser til en misforståelse.

  Onsdag blev FBI-chef Comey spurgt af en amerikansk tv-station om han ville undskylde sin anklage mod Polen.

  – Nej, det gør jeg ikke. Men jeg skulle ikke have sagt, at Polen er ansvarlig for holocoust, og jeg ville ønske at jeg ikke havde nævnt nogle landenavne, for det forstyrrer budskabet i mit indlæg.

  Lech Walesa klar

  Efter FBI-chefens udtalelser, har Polens tidligere præsident Lech Walesa sagt, at han gerne vil stå i spidsen for at øge kendskabet til Polens historie og til historien om Anden Verdenskrig, da FBI chefen har bevist, hvor nødvendigt det er.