Fem mennesker meldes dræbt i Ukraines hovedstad

  Kiev_demonstrationer_fire_døde_polen

  Volden er idag brudt ud igen i Ukraines hovedstad. Fire er dræbt, og mere end 100 er såret. Foto: FT.


  KIEV: Urolighederne tager til i den ukrainske hovedstad. I dag er fem personer meldt dræbt af myndighederne under kamphandlinger mod demonstranter. Tidligere polsk præsident er pessimist.


  Fem mennesker blev dræbt, da demonstranter ville trænge ind i parlamentet i Kiev og i regeringspartiet hovedkvarter i byen.

  100 såret

  Det skriver Kyiv Post, som rapporterer, at langt over 100 personer er blevet såret i voldsomme kampe i dag mellem parti og demonstranter.

  Kilder i politiet oplyser, at mindst 37 politimænd er blevet såret i kampene, som har stået på dagen igennem i det centrale Kiev, og som fortsat er i gang, skriver Kyiv Post.

  Hyret af regering

  Flere ukrainske oppositionspolitikere melder om, at tre demonstranter er døde af skud fra bevæbnede mænd, som angiveligt er hyret af regeringen til at angribe demonstranterne.

  Ambulancer blokeres

  Den tidligere regeringsleder Julia Timosjekno, som i øjeblikket afsoner en omstridt syv års fængselsstraf for magtmisbrug, skriver på Twitter, at militæret nu har blokeret for, at ambulancer kan komme de sårede til undsætning.

  Støtte fra Rusland

  Ruslands finansminister Anton Siluanov har i denne uge lovet at yde Ukraine 2 milliarder dollars i bistand ud af i alt 15 milliarder dollars, som det er aftalt mellem de to lande.

  Kwasniewski pessimist

  Den tidligere polske præsident Aleksander Kwasniewski siger, at præsident Janukovitj er imod at nå ethvert kompromis med oppositionen, fordi han er klar over, at det vil fratage ham magten før det planlagte præsidentvalg næste år.

  Kwasniewski siger, at Janukovitjs mål er at blive genvalgt til en ny periode næste år.

  – Jeg er bange for, at vi kommer til at være vidne til en permanent krise frem til valgdagen, siger han og tilføjer, at EU bør samarbejde med den ukrainske opposition.

  Klar med løsninger

  Kwasniewski mener, at Vesten bør fokusere på at forberede sig på situationen efter valget i Ukraine.

  – Hvis proeuropæiske kræfter vinder, så vil Rusland sandsynligvis reagere med økonomiske sanktioner. Bruxelles bør derfor være klar med løsninger på både kort og lang sigt til Ukraine, ikke mindst finansielt, siger den tidligere polske præsident.

  Polen støtter officielt den ukrainske demokratibevægelse.