polen_film_ida_1

Instruktøren og hovedrolleindehaveren i den dansk-polske filmproduktion Ida, der er inde i en sand prisregn af historiske dimensioner. Arkivfoto.


LOS ANGELES: Den polske film Ida er blandt de ni film, der er udpeget til Oscar-nomineringen som bedste udenlandske film.


Prisregnen og nomineringerne fortsætter over den dansk-polske filmproduktion Ida, der blev opdaget på Gdynia Filmfestival 2013, hvor filmen vandt hovedprisen.

Bedste europæiske

For en uge siden fik filmen Europaparlamentets LUX pris som bedste europæiske film. Nu er Ida også kommet på den såkaldte ’shortliste’ og dermed blandt de ni film, der er med i opløbet til en Oscar for bedste udenlandske film. Det blev meddelt fredag af Oscar-arrangørerne.

LÆS MERE
Eksternt link: Oscars 2015

Fem til nominering

Fra listen skal yderligere fire film sorteres fra, inden man har de fem film, der officielt nomineres til at vinde den prestigefulde Oscar-statuette. I alt var 83 udenlandske film indstillet som den bedste i kategorien fra lande uden for USA.

To vigtige datoer

Den 15. januar 2015 bliver de fem nominerede udpeget, og den 22. februar bliver vinderen fundet på den 87. udgave af Oscar-uddelingen.

Dansk præsentation

Filmens instruktør Pawel Pawlikowski besøgte Grand Teatret i København i begyndelsen af november og fortalte om filmens tilblivelse. Filmen kan ses i biografer over det meste af Danmark.

Ni kandidater

De ni film fra shortlisten som bedste udenlandske film og instruktørens navn.

Argentina, “Wild Tales,” Damián Szifrón
Estonia, “Tangerines,” Zaza Urushadze
Georgia, “Corn Island,” George Ovashvili
Mauritania, “Timbuktu,” Abderrahmane Sissako
Netherlands, “Accused,” Paula van der Oest
Poland, “Ida,” Paweł Pawlikowski
Russia, “Leviathan,” Andrey Zvyagintsev
Sweden, “Force Majeure,” Ruben Östlund
Venezuela, “The Liberator,” Alberto Arvelo