Finland: Moskva forstyrrede flytrafik fra lukket ø

Ruslands nuværende præsident Vladimir Putin var også præsident i 2013. Dengang besøgte han øen, og sejlede rundt i dette fartøj. Foto: Ruslands præsidents officielle hjemmeside.

WARSZAWA: Flere polske medier skriver, at Moskva forstyrrede flytrafikken fra en lukket ø midt i den Finske Bugt og tæt på grænserne til Finland og Estland.


Flere polske medier skriver, at satellitfotos fra øen Gogland – eller Hogland på finsk, viser at Kreml har bygget en radarstation på øen. Det er den største ø i den Finske Bugt. Den er på 21 km2, og ligger 180 kilometer vest for Skt. Petersborg – og bare 35 kilometer fra kysten til Finland – og cirka 40 kilometer fra Estland. Øen er russisk i dag, men var en del af Finland, der tabte den til Den Røde Hær i 1940 under Anden Verdenskrig.

(Artiklen fortsættes under)

Forstyrret flytrafik fra lukket ø

Ifølge en rapport fra den finske public service-radio- og tv-station Yle, har Moskva forstyrret den finske lufttrafik med den store radarstation på øen sidste år. Det har man konstateret, efter at der er konstateret en radarstation på øen.

Militære anlæg

Der er ikke mange oplysninger fra Rusland om øen, men for få år siden meddelte det russiske nyhedsbureau TASS, at Kreml havde bygget en ny landingsplads til militærhelikoptere på Gogland. Efterretninger bekræfter, at der er fem landingsbaner, en kommando- og kontrolstation, en meteorologisk station, en tankstation, en og særlig belysning der periodisk dækker hele Goglands areal. Og seneste, er der så opdaget en stor radarstation på øen, oplyser finske Yle. Mediet oplyser også, at russerne gennemfører flere øvelser med faldskærmstropper og andre specialstyrker på øen. I 2020 bekræftede det russiske forsvarsministerium, at marinesoldater blev kamptrænet på øen.

Fra Finland til Rusland

Før Anden Verdenskrig, var Gogland eller Hogland finsk. Men Finland tabte øen i vinterkrigen i 1940 til Rusland, og Gogland blev en del af Sovjetunionen. Efter en fredstraktat der blev indgået i Paris i 1947, fik Rusland lov at beholde øen. Derfor er den russisk i dag.

 

Kære trofaste læser.

Vi har valgt, at vi ikke vil have en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne at danskerne kender så meget som muligt til Polen i Danmark. Hvis du vil støtte os i den tanke, vil vi være yderst taknemlige for at modtage et lille bidrag til vores arbejde. Det vil være en meget stor hjælp.

Vælg mellem DKK 200,00 eller DKK 500,00 – mange tak for din opmærksomhed.