Flere kvinder stiller op til efterårets valg i Polen

  Polske_kvinder_demonstrerer

  I dag er det kvindernes dag, eller kvindernes internationale kampdag. I weekenden demonstrerede kvinder, og mandlige sympatisører i Warszawa, Gdansk, Krakow, Torun og Wroclaw for mere ligestilling på arbejdsmarkedet. Til valgene i Polen fremover, skal mindst hver tredje opstillede (35 procent) være en kvinde. Til efteråret er der valg til Sejmen og Senatet, hvor ingen partier i dag har 25 procent kvindelige medlemmer i deres partigrupper. Foto: Torun.


  WARSZAWA: 35 procent af de opstillede på valglisterne til efterårets parlamentsvalg i Polen skal være kvinder – eller mænd. Reglen gælder også fremover for regional og lokalvalgene.


  En ny lov om ligestilling i forbindelse med valgene i Polen, betyder, at der skal være minimum 35 procent mænd og kvinder på stemmesedlerne.

  Til efteråret, når der er parlamentsvalg i Polen, vil ændringen betyde flere kvinder i Sejmen og Senatet.

  Flere kvinder til Sejmen og Senat

  De polske politiske partier bliver ikke opstillingsberettigede, hvis ikke kvinderne er repræsenteret med 35 procent. Polske medier skriver, at den nye lovændring ikke giver rekrutteringsproblemer, da partierne har mange kvalificerede kandidater, men at partierne i Polen i dag er domineret af mænd.

  Under 25 procent i dag

  Regeringspartiet, Borgernes Platform (PO) – har i dag 47 kvinder ud af 204 medlemmer i Sejmen, og er dermed det parti der har flest kvinder i parlamentet. Alligevel er det ikke 25 procent af medlemmerne. Værre ser det ud hos de øvrige partier:

  Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har 30 kvinder blandt deres 174 medlemmer, Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) har 7 kvinder blandt deres 44 medlemmer af Sejmen og Det Polske Bondeparti (PSL) har kun een kvinde i sin gruppe, der består af 31 personer i alt, skriver det polske nyhedsbureau PAP.