Flere polakker i tvivl om årsagen til Smolensk flystyrt

tupolev-tu-154-smolensk_3

Man har hidtil antaget, at flyet med Polens daværende præsident Lech Kaczynski ramte et birketræ, før styrtede til jorden, men oppositionspartiet PiS har stillet spørgsmålstegn ved kollisionen med træet i denne uge. Arkivfoto.


WARSZAWA: Ny rundspørge viser, at næsten halvdelen af polakkerne er i tvivl om, hvad der var årsagen til flystyrtet i Smolensk, hvor Polens præsident omkom i 2010.


45 procent af de adspurgte polakker svarede “ved ikke” til spørgsmålet om, hvad der var årsagen til flystyrtet i Smolensk i april 2010, hvor Polens præsident Lech Kaczynski omkom sammen med 95 andre højtstående polakker. Det viser en rundspørge foretaget af TNS Polska i denne uge.

Flere er blevet i tvivl

Andelen af polakker, der er i tvivl om årsagen til flystyrtet, er dermed steget med 11 procent siden sidste rundspørge om årsagen, der blev offentliggjort i april i år på tre-årsdagen for ulykken.

36 procent tror på regeringens rapport

36 procent af de adspurgte svarede, at de tror på den polske regerings rapport, der blev udarbejdet af Polens indenrigsminister Jerzy Miller i 2011 og lagde ansvaret for ulykken på menneskelige fejl på både den polske og den russiske side.

14 procent tror på komite ledet af PiS

14 procent angav, at de tror på den komite, der under ledelse af Antoni Macierewicz fra oppositionspartiet PiS har stillet spørgsmålstegn ved regeringens konklusioner. Fem procent angav, at de tror på den officielle russiske rapport om ulykken.

Birketræ er centrum for strid

Rundspørgen er lavet efter, at PiS i mandags holdt en ny konference om Smolensk. På konferencen blev der stillet spørgsmålstegn ved, om præsidentens fly ramte det birketræ, som man hidtil har antaget, før det styrtede til jorden. På konferencen fremlagde Chris Cieszewski fra University of Georgia en analyse af flere satellitbilleder, der skulle vise, at det omtalte birketræ havde været knækket allerede fem dage før ulykken skete.

Usikkerhed om analyse

Det har siden vist sig, at en af de angivne medforfattere til Ciesiewskis analyse af satellitbillederne ikke vil kendes ved analysen. Det drejer sig om den internationalt anerkendte specialist i satellit billeder Deepak Mishra fra University of Georgia. Han sagde fredag til det polske dagblad Gazeta Wyborcza, at han aldrig har bidraget til analysen. Andre internationale eksperter har dog bekræftet, at de har været med til at analysere satellitbillederne sammen med Cieszewski.