Flere polske fødsler end forventet sidste år

  flere_fødsler_i_polen_barn_børn_i_gdansk_polen_polennu

  Flere polakker end ventet satte børn i verden sidste år, viser en ny revideret prognose fra det officielle statistikkontor GUS. Foto: Maja Giannoccaro, MAJA G for polennu.dk.


  WARSZAWA: En ny opgørelse fra det officielle polske GUS, viser at der var 20.000 flere fødsler sidste år end ventet.


  Det nationale statistikkontor i Polen (GUS – der svarer til danske Danmarks Statistik, red.) vurdere nu at der var 20.000 flere fødsler sidste år, end det var ventet tilbage i oktober.

  Værste år udeblev

  Ifølge prognoserne skulle 2014 blive det værste år for den polske demografiske udvikling siden Anden Verdenskrig. I en rapport der blev offentliggjort den 1. oktober om den polske befolknings udvikling fra 2014 til 2050, var det forudsagt, at der ville 360.400 fødsler og 384.100 dødsfald i Polen sidste år.

  Men nye tal har fået GUS til at revidere prognosen, så det nu anslås at det samlede antal fødsler i 2014 var 380.000, altså næsten 20.000 mere end ventet.

  10.000 flere polakker end ventet

  Der er også færre dødsfald end ventet, her skønnes antallet at være 10.000 lavere, så den samlede opskrivning af antallet af polske borgere er cirka 10.000 mere end ventet ved årets udgang.

  Ny barselsorlov

  Ifølge eksperter der har udtalt sig til dagbladet Rzeczpospolita, så er den uventede vækst i antallet af fødsler forbundet med en ny forældreorlov, der blandt andet giver et års barselsorlov. Ordningen blev indført i januar sidste år, hvor 77.200 tog imod tilbuddet. I oktober sidste år var antallet steget til 126.500.

  Polakker får børn i udlandet

  Tidligere har tendensen vist, at polakker uden for Polens grænser får tre gange så mange børn, som polakker der bliver i Polen. De dårlige forhold for børnefamilier har hidtil fået skylden for dette faktum, men noget tyder på at de nye reformer for børnefamilier, som også omfatter øget skattefrihed er ved at vende udviklingen.