Flertal af polakker vil have veto fra præsidenten

  protest_20_juli_2017_warszawa

  Tusindvis af polakker har været på gaderne de seneste dage i protest mod en ny lovpakke der betyder et punktum for retsstaten og demokratiet i Polen. Et flertal af polakkerne vil have præsidenten til at nedlægge veto. Privatfoto.


  WARSZAWA: Senatet godkendte natten til lørdag en ny kontroversiel lovpakke, der møder voldsom modstand fra polakkerne og fra EU og USA. Et flertal af polakkerne vil have præsidenten til at nedlægge veto.


  Et flertal af polakkerne vil have Polens præsident Andrzej Duda til at nedlægge veto mod en ny lovpakke, der er i strid med Polens internationale aftaler om uafhængige domstole.

  55 procent

  En måling der blev vist fredag på den uafhængige tv-station TVN24 viser, at 55 procent af polakkerne torsdag ville have præsidenten til at nedlægge veto mod lovpakken, der efter dramatik i senatet blev godkendt cirka klokken tre natten til lørdag. 29 procent af polakkerne vil have præsidenten til at godkende den nye lovpakke. Det er dog næppe sandsynligt at præsidenten vil nedlægge veto, da det vil betyde et definitivt opgør med Polens stærke mand, partiformanden Jaroslaw Kaczynski.

  PiS senator tøvede

  En senator fra regeringspartiet stillede overraskende fem nye forslag til lovpakken, og det var årsagen til at mødet trak ud. Imens var tålmodige demonstranter på gaden udenfor parlamentsbygningen med polske flag sammen med EU-flag.

  Protester

  Tusindvis af demonstranter har været på gaderne mange steder i Polen torsdag og fredag for at protestere mod de nye love. Flest deltager har der været i de større byer, og i weekenden er der varslet demonstrationer over alt i Polen. Men også i uden for Polen, på steder med mange polakker, er der demonstrationer i lørdag og søndag. Også i Danmark. Lørdag aften er der demonstration foran Polens ambassade i Hellerup.

  LÆS OGSÅ
  Polennu.dk: Demonstration foran Polens ambassade

  USA bekymret

  Fredag udtalte USA stærk bekymring over forholdene i Polen. En talsmand for det Hvide Hus sagde, at man ser med stor bekymring på udviklingen i Polen og man vil følge den meget nøje. EU har udtalt skarp kritik, og vil tage historiske værktøjer i brug overfor Polens regering, hvis lovpakken gennemføres.

  Ingen dialog

  Polens højesteret, landets ombudsmand samt den polske dommerforening har betegnet lovforslaget som forfatningsstridigt. Seneste har EU præsident foreslået Andrzej Duda et møde for at tale om situationen. Det har man sagt pænt nej, tak til i præsidentpaladset, med den begrundelse at det var bedre at Tusk fortalt EU om de polske ønsker.

  Linjen er også klar fra Polens statsminister.

  – Vi bøjer os ikke for pres. Vi vil ikke lade os intimidere af polakker eller udenlandske fortalere for elitens
  interesser, sagde Beata Szydlo ifølge Ritzau.

  Sanktioner

  EU er klar med historiske sanktioner mod Polen, hvis lovene godkendes af præsidenten og dermed gennemføres, udtalte næstformanden for Europa-Kommissionen Frans Timmermans onsdag.