Flertal i overhuset støtter abort-protesterne

Glæde blandt et flertal af senatorer, da de havde besluttet at udtrykke støtte til abort-demonstranterne. Det polske overhus tager nu også afstand fra forfatningsdomstolens afgørelse. Privatfoto.

WARSZAWA: Et flertal i det polske parlaments overhus – Senatet – vil have forfatningsdomstolens abortafgørelse annulleret.

LÆS  Dansk opbakning til EU-sanktioner mod Polen

Næsten en halv million polakker var på gaden onsdag, og for 9. dag i træk er der protester over alt i Polen. I eftermiddag er der kaldt til massedemonstrationer i den polske hovedstad.

Drop afgørelse

Torsdag fik de mange utilfredse polakker – kvinder og mænd – mere opbakning. Denne gang fra det polske parlaments overhus – Senatet. Med stemmerne 48 for, og 41 imod, besluttede senatorener at den polske abortlov ikke bør ændres, trods afgørelsen i den forfatningsstridige forfatningsdomstol.

Frist til mandag

Senatet har dog ingen direkte indflydelse på forfatningsdomstolens afgørelse. Den eneste der kan stoppe den formelt, er den polske statsminister. Først når han offentliggør kendelsen, er den gældende. Han har til og med den 2. november, hvorefter afgørelsen ikke kan effektueres til lov og retspraksis. Det er før sket i Polen, at en statsminister har undladt offentliggørelse af en dom, som dermed ikke er gældende.

Regering mister støtte

Trods corona-truslen, ventes der de største demonstrationer i nyere tid i Warszawa og i mange andre polske byer. Fodbold-fans, taxachaufføre, landmænd og mange andre grupper der normalt støtter regeringspartiet, deltager i protesterne på abort-demonstranternes side.

Regeringspartiets ungdomsafdelinger, ONR og andre ekstreme nationalistiske grupper, er blevet opfordret til at beskytte kirker og andre hellige steder af vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski. Polsk politi har afvist at gribe ind overfor brud på corona-reglerne overfor demonstranter, som Kaczynski ellers havde bedt dem om at gøre.

Dramaet i Polen fortsætter.

LÆS  EU-formand står fast: Ingen penge før ændringer
Mere corona-nyt fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.
DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer. På forhånd, tak.
LÆS  Dansk opbakning til EU-sanktioner mod Polen