forfatningsdomstol_protest_polen_demo_demonstration_jens_moerch

Der er talrige plakater, banner og mange demonstrationer foran statsminister Beata Szydlos kontor i det centrale Warszawa. Et flertal af polakkerne mener, at regeringen udøver magtmisbrug. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


WARSZAWA: Seks ud af ti polakkerne mener at den nuværende flertalsregering der er ledet af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) misbruger magten.


En ny CBOS undersøgelse viser, at 61 procent af polakkerne mener at regeringen udøver magtmisbrug og at den forsøger at tilrane sig mere magt på bekostning af forfatningen.

En uge i januar

Undersøgelsen er gennemført i perioden mellem den 7. og 15. januar, altså både før og efter parlamentets åbning, der var en kortvarig fornøjelse.

I samme undersøgelse, blev deltagerne også spurgt om hvor meget tillid de har til folk og organisationer på en skala fra 1 til 7, hvor tallet er udtryk for graden af tillid med 7 som bedste. Her er resultatet.

Mest tillid til præsidenten

Præsident Andrzej Duda – 3,59 procent
Statsminister Beata Szydlo – 3,19 procent
Lov og Retfærdighedspartiet – 2,92 procent
Kukiz ’15 – 2,69 procent
Polske Bondeparti (PSL) – 2,55 procent
Partiformand Jaroslaw Kaczynski – 2,53 procent
Borgernes Platform (PO) – 2,26 procent
Partiformand Ryzard Petru (Modernes Polen) – 2,06 procent
Demokratibevægelsen KOD – 2,04 procent


Oppositions skandaler

Partiformand Petru er dalet markant i vælgernes agtelse, efter at han i hemmelighed sneg sig ud af parlamentet som han var med til at besætte, for at tage med kæresten på nytårsrejse. Lederen af demokratibevægelsen KOD er krævet afsat af sine egne, efter det er kommet frem at han har overført over 90.000 zloty fra KOD til hans kones konto. Tallene tyder på, at polakkerne tørster efter nogle nye aktører og ansigter.

Ikke besættelse

62 procent af polakkerne synes ikke det er i orden, at oppositionen besætter parlamentets talerstol.