vestas_vind_moelle
AARHUS: Danske Vestas har fået ordre på vindmøller til Polen, hvor regeringen ellers havde meddelt et stop for flere vindmøller på land.

Den polske Kaczynski-regering har siden den kom til magten i 2015, ændret reglerne så det reelt blev umuligt at bygge vindmøller på land i Polen. Vindmøllerne røg ud af de polske energiplaner til fordel for kulmineindustrien i landet. Derfor overrasker ordren til den danske vindmøllegigant.

Stort fald i eksport

Ifølge Dansk Industri havde den danske energi og miljøindustri en eksport til Polen i 2015 på 2,3 milliarder kroner, mens den allerede året efter var dalet til 1,4 milliarder kroner. Hovedsagligt på grund af den nye regeringens energi og miljøpolitik. Mere end halvdelen af eksporten til Polen fra Danmark var miljø og energiteknologier i 2015, og derfor kan ordren på land vindmøllerne give nye håb for den danske vindmøllebranche, der ellers er i frit fald i Polen.

LÆS OGSÅ
Dansk Industri: Kullandet Polen kan blive kæmpemarked for dansk grøn energi


Polen er tilbage

Vestas har – som det er sket flere gange tidligere – ikke svaret på vores henvendelse. Men i en børsmeddelelse udtaler en talsmand for Vestas i Central- og Østeuropa.

– Vi er glade for, at Polen er tilbage som et onshore (vindmøller på land, red.) marked.

Det er den statsejede energikoncern PGE der har købt møllerne til 22 MW produktion i Karnice og 66 MW i Starza Rybice. Vestas har også indgået drifts- og serviceaftaler.

De nye møller i det nordvestlige Polen, skal efter planen leveres efter sommerferien, og være i drift inden udgangen af 2019.