Første royale besøg i Auschwitz-Birkenau lejrene

Det første royale besøg fra det britiske kongehus i Auschwitz-Birkenau lejrene bliver i januar, når 80 året for befrielsen af lejren markeres. Billedet er fra en tilsvarende ceremoni i 2020, da det var 75 år siden. Arkivfoto.

WARSZAWA: Britiske Kong Charles III skal til Polen i januar, hvor han aflægger sit første royale besøg i Auschwitz-Birkenau lejrene.


Den britiske Kong Charles III skal på sit første royale besøg i koncentrations- og udryddelseslejrene Auschwitz-Birkenau i januar. Det skriver TVP World med henvisning til britiske medier.

Prince_Charles_foto_Chris_Jackson

Første royale besøg

Det er den britiske monarks første besøg i Polen som konge, og det er første gang at en britisk monark besøger de tidligere koncentrations- og udryddelseslejre Auschwitz-Birkenau. Hans mor – Elizabeth II – foretog sin sidste udenlandsrejse i 2005, hvor hun besøgte den tidligere tyske udryddelseslejr Bergen-Belsen i Tyskland.

Kongen har besøgt Polen fire gange tidligere, mens han var kronprins. Det var i 1993, 2002, 2008 og 2010.

(Fortsættes under)

INDBLIK: Er vi blevet klogere 79 år efter?

80-års jubilæum

Den britiske konge skal deltage i fejringen af 80-året for befrielsen af de tidligere tyske koncentrationslejr Auschwitz-Birkenau i det nuværende Polen.

Den 27. januar 1945 blev lejrene befriet af Den Røde Hær, og dørene blev slået op til de voldsomme grusomheder, som havde fundet. Selv om verden kendte til den gru der blev udført i de nazistiske lejre, så udløste billederne derfra chokbølger verden over.

Overlevende til 80 års dag

Auschwitz-Birkenau museet skriver på deres hjemmeside, at mindehøjtideligheden for 80-året for befrielsen af lejren vil finde sted den 27. januar, og de regner med deltagelse af flere dusin Holocaust-overlevende og ledere fra omkring 20 lande.

Fangelejr bygget til polakker

Auschwitz var oprindeligt en kaserne, men da Anden Verdenskrig blev indledt – efter aftale mellem Tyskland og Rusland – blev kasernen omdannet til en lejr for polske krigsfanger. Det var i september 1939, og det var den berygtede SS-enhed i Nazityskland, der stod bag.

Det var næsten udelukkende polakker, der var fanget i lejren de første to år. Fra maj 1940 var det hårdhændede kriminelle tyskere, der skulle håndtere de polske krigsfanger som fangevogtere i lejren. Fangerne blev slået, tortureret og henrettet ofte uden grund. De første aflivninger med gas af sovjetiske og polske fanger begyndte i Auschwitz blok 11 i august 1941 – lige efter at den tysk-russiske alliance brød sammen ved Hitlers angreb på Sovjetunionen i juni samme år.

Birkenau bygges

Byggeriet af Birkenau udryddelseslejren (Auschwitz II) begyndte i september 1941, og fra 1942 og frem til slutningen af 1944, ankom der godstog med jøder fra det tyskbesatte Europa. Mange af dem kom til Birkenau og blev ført direkte i gaskamrene til aflivning.

(Fortsættes under)

Auschwitz-turister opfordres til at udvise respekt

1,1 millioner døde i lejrene

Af de 1,3 millioner mennesker sendt til Auschwitz/Birkenau mistede 1,1 millioner af dem livet. De 960.000 var jøder, de 865.000 af dem blev gasset ved ankomsten. 74.000 var ikke-jødiske polakker, 21.000 var romaer, 15.000 var russiske krigsfanger, og yderligere 15.000 fra andre lande.

De som ikke direkte blev myrdet eller gasset, døde af sult, udmattelse, sygdom eller tortur. Nogle blev dræbt ved medicinske eksperimenter. 802 fanger forsøgte at flygte fra Auschwitz og Birkenau lejrene, men det lykkedes kun for 144 af dem. Den 27. januar 1945 blev lejren befriet.

LINK: Auschwitz-Birkenau museum

75 år: Verden må aldrig glemme Auschwitz-Birkenau

Danmarks Kronprins Frederik var med ved markeringen af 70-året for Auschwitz-Birkenau lejrene i 2015. Arkivfoto.

Støt et frit medie

polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Her er der ingen blokering af hjælp. Der er flere muligheder.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905 – eller med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.