Fogh Rasmussen: Vi var for naive i forholdet til Putin

Putin
Tidligere NATO-generalsekretær og dansk statsminister, Anders Fogh Rasmussen, har været i samtale med Kamil Turecki fra onet.pl om Rusland, Ukraine og Putin. Grafik: PN Teknik.

WARSZAWA: Tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen erkender overfor onet.pl, at han tog fejl i forholdet til Putin.


Det uafhængige polske medie onet.pl, har talt med tidligere NATO-generalsekretær og dansk statsminister Anders Fogh Rasmussen.

– Vi var for naive i forholdet til Putin, siger Fogh Rasmussen til den respekterede internationale polske journalist og forfatter, Kamil Turecki. Han spørger den tidligere NATO-generalsekretær:

Set i bakspejlet er det klart, at Vestens handlinger i 2014 var en frygtelig fejltagelse. Føler du ikke, at du har et ansvar?

– Det er rigtigt. Vi lavede den første fejl i 2014. Vi, og med vi mener jeg ikke bare NATO, men hele Vesten.

– Vi reagerede for ubeslutsomt, for blødt og sendte dermed det forkerte signal til præsident Vladimir Putin, som kom frem til den konklusion, at han bare kunne tage Krim uden omkostninger. Det er grunden til, at han er fortsat med at destabilisere Ukraine lige siden.

– Vi havde mange diskussioner i NATO, men det siger sig selv, at meningerne var forskellige hos vores Central- og østeuropæiske partnere, som bestemt ikke var naive over for Putins og Ruslands intentioner, til de vesteuropæiske partnere, der var mere tilbageholdende. Det ligger i NATO-alliancens natur at arbejde efter konsensus, så vi kunne ikke bevæge os hurtigere, fordi vi havde brug for opbakning fra alle medlemmer. Vi indførte nogle sanktioner, men efter min mening var de for milde.

– En meget stærkere reaktion tilbage i 2014 kunne have forhindret en invasion og en fuldskala russisk krig i 2022, siger Anders Fogh Rasmussen til onet.pl.

Første gang i 2002

– Jeg mødte Putin første gang i 2002, da jeg var Danmarks statsminister. Dengang gik han entusiastisk ind for et stærkere og tættere forhold mellem Rusland og NATO.

– Han skiftede dog mening i 2005 efter Rosen-revolutionen i Georgien og den Orange revolution i Ukraine. De bragte demokratisk vestligt orienterede ledere til magten. Putin frygtede, at USA, og især CIA, ville forsøge at fremprovokere en revolution i Moskva også. Derfor holdt han i 2005 sin berygtede State of the Union-tale, hvor han erklærede, at den største geopolitiske katastrofe i det forrige århundrede var Sovjetunionens sammenbrud. Det var faktisk det første tegn på, at Putin havde skiftet mening. Fra det tidspunkt traf han flere anti-vestlige beslutninger. Han sendte også en meget klar besked i august 2008, da han invaderede Georgien og de facto besatte Abkhasien og Sydossetien.

– På trods af det forsøgte vi stadig at nå Putin, inklusive mig selv som NATO’s nye generalsekretær siden 2009. Jeg erklærede, at en af ​​mine prioriteter vil være at udvikle et strategisk partnerskab mellem NATO og Rusland. Så vi gjorde, hvad vi kunne for at nå Putin. På trods af disse meget foruroligende tegn på en ny holdning fra hans side. Måske håbede Putin, at han stille og roligt ville være i stand til at udvikle forbindelserne til NATO, og samtidig fortsat kontrollere de tidligere Sovjetrepublikker? Der var trods alt ingen i Vesten, der overhovedet tænkte på at indlede farverevolutioner i Moskva.

Fogh Rasmussen: NATO ingen trussel

– Og nej nej. NATO har aldrig været en trussel mod Rusland. Intet allieret land har nogensinde forslået et angreb på Rusland. Tværtimod har NATO og EU gennem deres udvidelsesprocesser skabt stærk fred og stabilitet langs Ruslands vestlige grænser, noget som Rusland har stræbt efter i århundreder!

– Faktisk er vores “åben dør”-politik i Ruslands interesse. Men det er svært at forstå Putins tankegang, men jeg tror, ​​han afslørede det sidste år, da han holdt en tale. Her sammenlignede han sig selv med zaren Peter den Store, Ruslands store imperialistiske skikkelse.

– Jeg tror, ​​det er præcis den samme filosofi, som Putin baserer sin politik på. Jeg tror også, ​​at Putin er overbevist om, at Rusland vil vinde denne krig, så det er indlysende for mig, at vi ikke kan lade ham vinde. Vi kan ikke tillade, at Putin får succes i Ukraine, for hvis han lykkes, stopper han ikke i Ukraine, fordi Moldova, Georgien og til sidst de baltiske stater kan være de næste. Det er det, der er på spil i denne krig. Det handler om sikkerheden i hele Europa. Ukrainerne kæmper på vegne af os alle, og derfor har vi en klar forpligtelse til at give ukrainerne alle de våben, de har brug for til en hurtig sejr, siger tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til onets Kamil Turecki.

LINK: Onet.pl med Anders Fogh Rasmussen