Fotografs billeder fra kommunist-tiden på udstilling i Gdansk

  Wroclaw_1982_Chris_Niedenthal_nich_011012_06

  Den polsk-britiske fotograf Chris Niedenthal arbejdede i Polen i 1970’erne og 1980’erne. Hans fotos er en omfattende dokumentation af levevilkårene i Polen under kommunismen, og billederne kan ses frem til den 18. august i Gdansk. Foro: Chris Niedenthal, Centrum Sztuki Wspolczesnej Laznia.


  GDANSK: Unikke fotos af den anerkendte fotograf Chris Niedenthal, der viser hverdagen for polakkerne under kommunismen, udstilles nu i Gdansk.


  Centret for Moderne Kunst Badstuen (Laznia) i Gdansk har åbnet udstillingen Dokument, der består af fotos der er taget i 1970’erne og 1980’erne i Polen. Billederne er taget af den anerkendte britiske fotograf Chris Niedenthal.

  Udenlandsk øjenvidne

  Chris Niedenthal, der har polske rødder, kom til Polen i 1973 for at arbejde som udlandskorrespondent for engelske aviser. Han blev vidne til dannelsen af Solidarnosc og fulgte kommunismens fald i Polen, som han rapporterede om med sine unikke fotos. Niedenthals billeder Apocalypse Now fra 1981 er blevet et symbol på krigsretstilstand i Polen.

  Informationskilde om Polen

  Udstillingen i Gdansk koncentrerer sig om hverdagen i Polen under kommunismen (Folkerepublikken Polen – PRL), og især om hvordan folk klarede hverdagen med de mange problemer. Den polske virkelighed var, set med britiske øjne, absurd, mærkelig og dramatisk, siger Niedenthals, og det gør fotografens billeder til en enestående kilde om den polske kultur, dagligdag og mentalitet under kommunismen.

  Kun virkeligheden

  – Jeg har i virkeligheden aldrig interesseret mig for politik, og udstillingen er det bedste bevis på det. Jeg landede simpelthen i Polen i en periode præget af politiske forandringer, så jeg hel automatisk beskæftigede mig med emnet. Men billederne på udstillingen i Gdansk dokumenterer kun den polske virkelighed jeg så, og ikke de historiske fakta, sagde Chris Niedenthal ved åbningen til Polsk Radio.

  Udstillingen Dokument kan ses i Centret for Moderne Kunst Badstuen (Laznia) i Gdansk frem til den 18. august.