Fra ruin til en af verdens mest moderne storbyer

    warsaw_warszawa_billund_bll_legoland_polennu

    Nu kan man flyve til Warszawa Chopin Airport fra Billund i Vestdanmark med Wizz Air, der også har lave priser på afgange fra Malmø for østdanskere. SAS og LOT flyver direkte fra København. Arkivfoto.


    WARSZAWA: Jyder og fynboer har nu nemt ved at komme til den polske hovedstad. Billund Lufthavn og Wizz Air har åbnet en ny fly rute til Warszawa Chopin Lufthavnen.


    Interessen for Polen i Danmark har aldrig været større end nu. Vi har været en tur i Warszawa og kigget nærmere på, hvorfor flere og flere vælger en miniferie i den polske hovedstad.

    Blodig historie

    Polens hovedstad har gennemlevet en dramatisk og blodig historie. Ikke alene de seneste hundrede år, men gennem tusinde år – og i perioder var Polen udslettet fra verdenskortet.

    I nyere tid blev Polen igen en nation i 1918 efter Første Verdenskrig, men selvstændigheden holdt kun frem til 1939, hvor polakkerne blev angrebet og besat af Tyskland og Rusland. Dermed var Anden Verdenskrig i gang, en krig der kostede over seks millioner polakker livet.

    Europas største ruin

    Warszawa blev under krigen ødelagt som ingen andre byer i Europa, og efter det fulgte en trist tid på et halvt århundrede med kommunistisk overherredømme fra Moskva. I den polske hovedstad huskes især to konfrontationer mellem polakker, jøder og tyskere. Udryddelsen af jøderne i den særlige ghetto der blev oprettet ved krigens begyndelse i centrum af Warszawa, og siden tilintetgjort i 1943. Den anden tragiske begivenhed var Opstanden i Warszawa i august 1944. Her greb polakkerne til våben, da de ventede at Den Røde Hær ville komme dem til undsætning. Men nej, sådan gik det ikke. Russerne stod passivt og så til på den anden side af Wisla-floden, og ventede til tyskerne i løbet af nogle måneder havde gjort det af med de mere end 200.000 polakker, der kæmpede forgæves. De fleste kvinder og børn.

    Tre museer

    I Warszawa er der tre museer, der på imponerende vis og med mange virkemidler fortæller om mange af historierne fra krigen. Mange af dem er ikke tidligere fortalt, da polsk nationalisme var forbudt i den kommunistiske periode i Polen efter Anden Verdenskrig. Sidste år åbnede verdens største museum om jøder, der er en fortælling i lyd, billeder og ord om den jødiske historie. Det nye museum er utrolig godt lavet og absolut et besøg værd. Et andet historisk museum er Opstandsmuseet, der fortæller om livet i Warszawa under det tyske rædselsregime og de polske kvinder og børns ulige kamp mod tyskerne mod krigens afslutning. I 2015 åbnede også et andet museum. Katyn museet. Det fortæller historien om de 22.500 højtstående polakker, der blev nakkeskudt i blandt andet Katyn ved Smolensk i 1940. Henrettelserne skete på ordre fra Josef Stalin, men først i 1990 indrømmede russerne, at det var Stalin, der var skurken. Museet viser genstande fra mange officerer, forretningsfolk, lektorer, kunstnere og andre ledende polakker, og der er en omfattende mængde film og andet dokumentationsmateriale. Et besøg på de tre museer giver et bedre indblik i, hvorfor mange polakker er skeptiske overfor russere og tyskere.

    En succeshistorie

    Først i 1989 blev polakkerne atter herre i eget hus, og siden er det gået meget stærkt med genopbygningen af Polen. Hovedstaden er i dag et levende bevis for de store fremskridt polakkerne har opnået. Hvis man har besøgt Warszawa for bare få år siden, så er det højst tænkeligt, at den viden allerede er forældet. Den historiske by Warszawa er i dag en metropol for handel og investering i Central og Østeuropa, lige som byen er blevet en magnet for de nysgerrige og kræsne turister fra hele verden.

    Verdens billigste luksushoteller

    Udbuddet af hoteller i Warszawa er stort, men det skal det også være for at kunne tackle den stigende interesse, der er for den polske hovedstad. En international opgørelse viser, at Warszawa er den by i verden, hvor de 5-stjernede hoteller er billigst. Dem er der mange af og med en service på et niveau, som man sjældent ser mange andre steder. Hotel Bristol ved siden af Præsidentpaladset i centrum af byen er flere gange kåret som Polens bedste hotel, og det er ikke uden grund. At se hotellets gæstebog, er som en rejse gennem tiderne. Ingen nævnt, ingen glemt. Hotellet har også en stor og berømt vinbar, ligesom Cafe Bristol i hjørnet af hotellet formentlig er Polens mest berømte cafe for sin kager. Cafeen er også kendt fra mange film. Men der er også mange andre helt nye og kreativt indrettede luksushoteller på et ganske højt niveau i centrum af Warszawa.

    Luksus på appen

    Et af dem, H15 – Boutique Hotel, der åbnede for to år siden, er et godt eksempel på et af de mange spændende hoteller, som hovedstaden kan byde på. Allerede i 2016 fik hotellet sin første internationale pris. Her er service, atmosfære og indretning noget helt særligt, og alle værelser er forskellige med hvert sit særpræg. Hotellet har også sin egen app, der er et værdifuldt værktøj, når man er gæst på hotellet og i byen for den sags skyld. Selv om personalet er på spring for at yde service i særklasse, så kan man manøvrere sig igennem dagligdagen på hotellets app. Og så får man endda oven i hatten rabat på regningen, når man bruger den. Hotellerne i den polske hovedstad er ikke bare luksushoteller af navn. Uanset, hvilket luksushotel man vælger i Warszawa, så går man aldrig helt galt i byen. Der er mange andre gode steder at overnatte, og så er det vel at mærke overnatninger i alle prisklasser.

    Byens centrum om hjørnet

    Når man er kommet sig over den store brunch-buffet og den gode betjening på H15-hotellet, er der ikke mange minutters gang fra den fredelige gade til det absolutte centrum af den hektisk by ved Kulturpaladset, den store bygning, som var en gave fra Ruslands diktator Josef Stalin til det polske folk. Bygningen bruges til et væld af kulturelle formål. Her er biografer, musikscener, mødelokaler og mange andre sjove formål. Kulturpaladset, eller Palle som jeg har hørt folk fra min hjemby Aarhus kalde det, er ikke længere trist og gråt. Når der er anledning til fest eller anden markering, lyses Kulturpaladset op af et lyshav i de farver, der passer til anledningen. Bygningen er den sjette højeste i EU.

    Gamle bydel

    Er man i Warszawa, skal man en tur i den gamle by. Midt i den hyggelige bydel er der et stort torv, hvor der fra forår til efterår er et hav af udendørs restauranter åbne, og der er noget for en hver smag på torvet.
    Der serveres alt lige fra de tunge traditionelle polske retter, til alle de velkendte fra det internationale køkken. For polakkerne er blevet kræsne. Derfor er der også et stort udvalg af luksusrestauranter, hvor man får fyrstelige måltider til overraskende lave priser. Warszawa er byen, hvor man kan være gavmild uden at få problemer med sin bankrådgiver, når man kommer hjem.

    Shopping

    Hvis man tror, at Polen er et land med varemangel og beskedent udbud på hylderne, så kan man godt tro om igen. Tværtimod. Når man besøger et af de mange store shoppingscentre i byen, bliver man hurtigt overvældet, når man forvilder sig ind i et varehus, en butik med it-udstyr eller en anden typisk polsk butik. Her er alt! Udbuddet er enormt på hylderne i den polske hovedstad, og så er det med shopping i Polen også en fornøjelse, når man står fremme ved kasseapperatet. Prisniveauet er generelt det halve af i Danmark, selv om det ikke gælder for de helt hotte internationale mærkevarer. Kommer man bare lidt ud i forstæderne eller på lokale markeder, så rasler priserne yderligere ned.

    Også det eksklusive

    Polens dyreste gade, altså når det gælder priser på ejendomme, er den historiske Nowy Swiat. Byens strøg om man vil, hvor både Kongeslottet, Præsidentpaladset, Hotel Bristol, Den Gamle Bydel, Warszawa Universitet og meget andet ligger inden for få minutters afstand. På den fine gade kan man også finde de danske butikker Pandora og Ecco, som statsminister Lars Løkke Rasmussen besøgte sidste forår i forbindelse med et officielt besøg i Polen. Omkring den eksklusive gade findes en lang række spændende cafeer, restauranter, diskoteker og natklubber.

    Bydelen Praga

    På den anden side af floden Wisla, der deler den polske hovedstad, finder man bydelen Praga. I mange år var det et sted, hvor kun de allermodigste eller mest uvidende turister bevægede sig hen. Det var et fattig kvarter, hvor vold og kriminalitet var dagligdagskost. Det kan med danske briller bedst sammenlignes med Vesterbro og Istedgade. Men ligesom i Danmark, er det farlige nu blevet fortid. Bydelen et blevet et tjekket insted for de unge, for de studerende, for de intellektuelle og for kunstnermiljøerne, fortæller Anna Werenberg fra Polens ambassade i Danmark. Bydelen er blevet et område med barer og cafeer nok til flere dages besøg. Der sker noget de fleste af døgnets 24 timer i Praga. Det er også her, det spontane kulturliv blomstrer, og det er her, festerne er noget, der improviseres.

    Nationale stadion

    Det er også bydelen, hvor det nationale fodboldstadion, der dannede rammen om EM 2012-åbningskampen, ligger. Fra pladsen foran Kongeslottet i byens centrum kan man se det hvid-røde stadion tydeligt på den anden side af floden. Et imponerende stadion, som er fuldt på højde med de allerbedste stadions i Europa, siger DR Sportens Andreas Kraul der både har oplevet stadionet og den imponerende stemning til EM 2012 og da Danmark i efteråret var forbi i VM-kvalifikationen. Men det moderne stadion er ikke alene til fodbold. Det er fleksibelt og kan bruges til en lang række sportsgrene, ligesom det er et populært koncertsted, når de store nationale og internationale navne kommer til byen. Sidste sommer var det nationale stadion rammen om NATO-topmødet med deltagere fra alverdens lande. Men tjek programmet. Mange internationale topnavne indenfor musikkens verden kommer forbi Warszawa og det nationale stadion.

    Danskerne cykler

    Og danskere er velkomne i Warszawa. Mange reklameskilte i byen er forsynet med reklamer for en bog om dansk hygge, men også på cykelstierne har danskerne fået en særlige plads. Danske ambassadører har nemlig været med til at gøre cyklen populær i Polen. De danske ambassadørers cyklerier har trukket overskrifter i de polske medier. I de fine diplomatiske lag er man nemlig ikke ligefrem forvænt med, at en ambassadør lader sig transportere rundt med andet end tjenestebil og chauffør med kasket. Den etikette har de danske ambassadører set stort på. De har i stedet frivilligt valgt at cykle rundt i den polske hovedstad. For bare få år siden var der ingen cykelstier i Warszawa, men efter dansk forbillede har det også ændret sig. I Polen er Danmarks ambassadør kendt som den cyklende ambassadør, og man har endda også en officiel dansk varecykel på ambassaden til nationale formål.

    Historien er bragt i Check In Billund magasinet i seneste udgave, og er blevet til i forbindelse med etableringen af den nye rute mellem Billund/LEGOLAND og Warszawa. Artiklen er skrevet af polennu.dk redaktør Jens Mørch.

    SE OGSÅ
    Check-In Billund: Warszawa – fra ruin til en af verdens mest moderne storbyer