Fransk-polsk alliance om klima, forsvar og landbrug

  Den polske regeringschef Donald Tusk og den franske præsident under de uformelle og afsluttende forhandlingerne om EU’s klima og energipakke i Gdansk i december sidste år. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  PARIS: Frankrig og Polen har efter samtaler i den franske hovedstad styrket det bilaterale samarbejde på flere områder.


  Den polske regeringschef Donald Tusk, seks ministre og to statssekretære er på officielt bilateralt topmøde i Elysee Palace i den franske hovedstad, hvor den franske præsident Sarkozy i går tog i mod.

  En stemme i EU og NATO

  – Vi har fælles holdninger – polakkerne og franskmændene – vi vil fremover tale med én stemme på en lang række områder. Et af områderne er EU’s fælles landbrugspolitik.

  – Vi ønsker ikke et dødvande i forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik, men vi vil forsvare fødevaresikkerheden og en fri og uafhængig fødevarepolitik for de europæiske lande, sagde den franske præsident Sarkozy efter mødet med Donald Tusk og hans følge.

  Følsomt emne

  Den polske regeringschef sagde, at den fælles europæiske landbrugspolitik er et følsomt og kontroversielt emne overalt i EU, men at den nye polsk-franske alliance kan styrke landbrugets interesser i Europa.

  Sarkozy tilføjede, at Frankrig har givet tilsagn om at støtte Polen i at opbygge et styrket forsvar i landet, der vil kræve en revision af hele NATO’s strategi i central og østeuropa.

  Europæisk sikkerhedspolitik

  – Vi har gjort sikkerhedsspørgsmål og vort forsvar til en topprioritet i de polsk-franske bilaterale forbindelser, sagde den polske regeringschef Donald Tusk efter møderne i går.

  Klimasamarbejde i horisonten

  De to lande talte også om FN-klimakonferencen i København til december, og er blevet enig om et fælles mål for topmødet.

  Polen og Frankrig er enige om, at der skal opnås enighed i EU før topmødet om at redde det globale miljø, men at indsatsen skal være solidarisk og efter en realistisk plan.

  Samarbejde om atomkraft

  Som en del af Polens plan for at reducere CO-2 udledningerne, har Polen søgt fransk rådgivning og støtte til at gennemføre en plan for atomkraft i landet.

  – Vores plan er at bygge atomkraftanlæg der skal stå færdige til brug i 2020, sagde Donald Tusk efter mødet i går i Paris.

  Minister-møder

  Mens Donald Tusk og den franske præsident Sarkozy mødtes i Elysée-palæet, havde udenrigsminister Radek Sikorski møde med sin franske kollega i Marigny Residence.

  De øvrige ministrer Cezary Grabarczyk, forsvarsminister Bogdan Klich, landbrugsminister Marek Sawicki, kulturminister Bogdan Zdrojewski, miljøminister Maciej Nowicki og ministeren for EU Mikolaj Dowgielewicz, mødtes med deres respektive kolleger.