Frivilligt i Auschwitz for at afsløre nazisternes folkedrab

  Proces_Pileckiego_1948-2jpg

  Den polske krigshelt Witold Pilecki lod sig frivilligt indespærre i Auschwitz i tre år. I år markeres 70-årsdagen for hans flugt fra lejren. Arkivfoto.


  OSWIECIM: For 70 år siden flygtede Witold Pilecki fra koncentrationslejren i Auschwitz, hvor han frivilligt havde lade sig indsætte for at kæmpe mod nazisterne.


  For 70 år siden, natten mellem den 26. og 27. april 1943, flygtede polakken Witold Pilecki fra koncentrationslejren i Auschwitz. Tre år tidligere havde han frivilligt lade sig tage til fange for at se, hvad der i virkeligheden skete bag lejrens pigtråd og for at organisere en modstandsbevægelse mod tyskerne.

  Polen markerer i dag krigshelten Witold Pilecki.

  Modstandsmand fra begyndelsen

  Pilecki engagerede sig i kampen mod nazisterne fra begyndelsen af Anden Verdenskrig. Han var meget aktiv i den polske modstandsbevægelse i Warszawa og organiserede en underjordisk hær.

  Auschwitz-fange

  I 1940 besluttede Pilecki sig for at blive indsat i Auschwitz med et ønske om at samle oplysninger om lejren og for afsløre tyskernes grusomheder. På det tidspunkt vidste verden intet om de faktiske begivenheder i Auschwitz. Pilecki udgav sig for at være en skjult soldat og blev arresteret på åben gade den 19. september 1940. Tre dage efter var han allerede i Auschwitz, hvor han fik fangenummer 4859.

  Holocaust-vidne

  Til trods for de frygtelige vilkår i koncentrationslejren fuldførte Pilecki sin mission. Han organiserede et netværk i lejren og sendte rapporter om situationen i Auschwitz ud til omverden, blandt dem rapporten om folkedrabet. Pilecki var den første, der dokumenterede Holocaust og informerede verden om gaskamrene.

  Flugt fra lejren

  I 1943 blev mange modstandsmænd i lejren afsløret og sendt til Tyskland. Det fik Pilecki til at flygte fra Auschwitz sammen med to medfangere. Pilecki deltog siden ved opstanden i Warszawa i 1944.

  Dødsstraf

  Efter krigen samlede Pilecki oplysninger om situationen i Polen for den polske, antikommunistiske regering i eksil. Pilecki blev arresteret og tortureret af kommunisterne i 1947. Han blev idømt dødsstraf, og den 15. maj 1948 blev Pilecki henrettet ved nakkeskud. De kommunistiske myndigheder oplyste aldrig, hvor krigshelten blev begravet, men meget tyder på, at det skete på en af Warszawas lossepladser.

  Rehabilitering

  Frem til 1989 var alle informationer om Witold Pilecki censureret i Polen. Efter kommunismens fald blev Pilecki rehabiliteret, blandt andet modtog han posthumt den største polske hædersbevisning, den Hvide Ørns Orden.