Gassen flyder i den nye Baltic Pipe gasledning

Baltic Pipe
Der løber gas gennem Baltic Pipe, men aftalen om norsk gas gennem ledningen lader vente på sig. Byggeriet i Danmark er ramt af tekniske udfordringer og bliver forsinket, meddeler Energinet onsdag. Arkivfoto.

GOLENIOW: Siden lørdag morgen har der været gas i den nye Baltic Pipe forbindelse mellem Polen og Danmark.

LÆS  Tyskland stopper Nord Stream 2 gasledningen

Baltic Pipe gasledningen, der skal forsyne Polen med gas fra Norge, har siden lørdag været fyldt med gas. Det oplyser den polske gasoperatør Gaz-System. De betegner lørdag som en historisk dag.

– Gastransmission via den nye rørledning startede skarpt ved 6-tiden, skrev den polske klima- og miljøminister Anna Moskwa lørdag.

Selvom rørledningen officielt blev åbnet tirsdag, blandt andet med deltagelse af den danske og polske statsminister, så begyndte gassen som planlagt først at strømme lørdag.

900 km gaslednding

Gasledningen er cirka 900 km lang og har kostet 1,6 milliarder euro. 250 millioner euro er givet af EU. Forbindelsen har været under forberedelse siden Polen blev medlem af EU, og byggeriet blev indledt i 2020.

Formålet med Baltic Pipe er at gøre Polen og andre lande, uafhængige af russisk gas.

Ruslands Gazprom suspenderede i april gasleverancerne til Polen, efter at landet nægtede at betale i russiske rubler under invasionen af Ukraine.

Gasledningen har kapacitet til at erstatte cirka 60 procent af den polske gasimport, der kommer fra Rusland via den Gazprom-ejede Yamal-rørledning.

LINK: Mere om Baltic Pipe

 

 

LÆS  Aftale om gas til Baltic Pipe indgået i sidste øjeblik

LÆS  Dansk-polsk aftale om forsyningssikkerhed og grøn omstilling