Gymnasie-lærer: Polen udvider elevernes horisont

    abningen_for_det_europaiske_centrum_for_solidarnosc_i_gdansk_i_polen-33

    Gdansk i det nordlige Polen er et centrum for europæisk historie og er velegnet til studieture for gymnasier, lyder det fra lærere og elever fra Midtfyns Gymnasium. Her er det European Solidarnosc Centeret, som giver en imponerende indblik i de historiske forhold. Foto: Jacub Wozniak, polennu.dk.


    GDANSK: Polens nære beliggenhed, rige historie og mødet med unge polakker gav to danske gymnasieklasser fra Fyn en vellykket studietur.


    Der er rosende ord til Polen, efter to danske gymnasieklasser har besøgt den nordpolske havneby Gdansk på en fælles studietur.

    – Polen er på mange måder et overset rejsemål for gymnasier, siger lærer ved Midtfyns Gymnasium Thorkil Jacobsen til polennu.dk og peger på de mange historiske begivenheder og den billige pris som et par af de fordele, der gjorde rejsen vellykket.

    Man mærker historien

    Når man går rundt i Gdansk, befinder man sig i et knudepunkt for Europas historie, både tilbage fra middelalderen og ikke mindst i forhold til Anden Verdenskrig og Den Kolde Krig, og man går rundt med en følelse af, at man befinder sig lige der, hvor historien skete, siger Thorkil Jacobsen.

    Store museumsoplevelser

    Som historielærer har Thorkil Jacobsen brugt byen som historisk indgangsvinkel til Anden Verdenskrig og Den Kolde Krig, som begge har Gdansk i en hovedrolle.

    Anden Verdenskrigs brød ud i Gdansk og havde i årene op til krigsudbruddet været en torn i øjet på Hitlertyskland, der var vrede over at være blevet afskåret fra de tyske landområder i Østpreussen, og under Den Kolde Krig blev Gdansk centrum for de store strejker på skibsværftet, der var ledet af Lech Walesa og Solidarnosc bevægelsen, der spillede en hovedrolle i kampen mod kommunismen.

    KZ-lejren Stutthof og det store ny-opførte Solidarnosc Center var begge store oplevelser for de danske elever.

    Billigt rejsemål

    Ud over at kunne byde på en dejlig by og en rig historie spiller det også en rolle for en gymnasie-rejse i dag, at Polen er et relativt billigt rejsemål – 2.500 kr blev prisen pr elev.

    Gymnasierne skal som alle andre finde besparelser, og senest er studierejserne kommet i søgelyset. Her er Polen og især Gdansk med sin nære beliggenhed et oplagt sted at kigge hen, siger Thorkil Jacobsen.

    Udvider horisonten

    Men ud over de oplagte historiske og praktiske fordele, som Polen kan byde på, kommer de danske unge også hjem med en oplevelse af at få udvidet deres horisont – at opdage, at der findes et naboland med sin egen identitet og oven i købet med en meget dramatisk historie, som de fleste danskere slet ikke er klar over eksisterer, siger Thorkil Jacobsen, der i begyndelsen oplevede nogen modstand imod Polen som rejsemål, men efterhånden som undervisningen skred frem – godt hjulpet på vej af de mange historiske spillefilm fra Polen og oplysninger om de mange mikrobryggerier i Gdansk – kunne mærke stemningen vende.

    – Gymnasiernes rolle er jo netop at udvide elevernes horisont ved at tage dem et sted hen, hvor de ikke lige ville have valgt at rejse hen selv, siger Thorkil Jacobsen.

    Unge polakker overraskede

    Turens største oplevelse var mødet med de polske studerende, der læser dansk på universitet i Gdansk.

    – Danskerne blev meget imponerede over, hvor godt de unge polakker talte dansk efter kun halvandet års undervisning, men vi blev også meget overraskede over, hvor lidt byens og landets historie fylder i deres bevidsthed. Vi fik indtrykket af, at unge polakker i dag ser fremad og har lyst til at gribe de muligheder, som de har i EU og i det moderne Polen, siger Thorkil Jacobsen.

    Der blev udvekslet mange email-adresser, for de polske studerende skal have et ophold på en højskole I Danmark som led i deres uddannelse, så der bliver gode muligheder for at mødes igen i fremtiden, fortæller Thorkil Jacobsen.

    LÆS MERE
    polennu.dk: Indtryk fra Gdansk – elever i 2.a. på Midtfyns Gymnasium


    LÆS MERE
    polennu.dk: Indtryk fra Gdansk – elever i 2.cm. på Midtfyns Gymnasium