Halvanden million tiljublede tidligere polsk pave

  Pave_John_Paul_II_hyldes_under_saliggørelsen_1_maj_2011

  Der var mange polske flag, da den tidligere pave John Paul II blev saligkåret i Vatikanet i dag. 1,5 million mennesker var i Vatikanet og Roms gader for at følge ceremonien. Foto: Gov.pl.


  ROM: Et menneskehav på 1,5 million tiljublede den tidligere polske pave, John Paul II, da han i dag blev saliggjort i Vatikanet af pave Benedikt VXI.


  – Fra nu er Johannes Paul II velsignet, sagde pave Benedikt XVI i dag, og meddelte at den afdødes festdag bliver den 22. oktober, dagen for indsættelsen af kardinal Karol Wojtyla som pave i 1978.

  Polske flag

  Da meddelelsen blev bekendtgjort, udbrød der klapsalver og jubel på Peterspladsen. Flag blev kippet, de fleste af dem polske.

  Pavens saligkåring er sidste skridt inden han kan udnævnes til helgen.

  Blandt de tilstedeværende var Marie Simon-Pierre, en fransk nonne, som John Paul II har helbredt mod parkinson.

  Fuld af kærlighed

  Under prædiken, sagde pave Benedikt XVI, at John (Johannes) Paul II er velsignet på grund af sin tro, og hans stærke og værdige apostoliske overbevisning.

  Kardinal Stanislaw Dziwisz, der kendte den tidligere pave, siger til det polske nyhedsbureau PAP, at det var en ’prædike fuld af kærlighed’. Den nuværende pave fremhævede også sin forgænger for, at han er arkitekten bag den katolske kirke, som den ser ud i dag.

  – Jeg havde ikke forventet, at paven ville bruge ord som; fuld af kærlighed om John Paul II.

  – Det var virkelig noget ekstraordinært, siger Dziwisz til polske radio. Han er nu ærkebiskop i Krakow, samme embede som John Paul II havde, før han blev pave.

  Stor deltagelse

  Officielle repræsenter fra 90 lande deltog i dagens saligkåring, og den polske præsident Bronislaw Komorowski ledte den polske delegation på Peterspladsen i Vatikanet.

  Den italienske premierminister Silvio Berlusconi, formanden for Europa-Parlamentet, polakken Jerzy Buzek og formanden for Europa-Kommissionen, Jose Manuel Barroso var også blandt deltagerne.

  Europas genforening

  Barroso sagde, at den massive tilstedeværelse af verdens ledere er en hyldest til den afdøde pave, som er en historisk personlighed, der spillede en afgørende rolle i Europas genforening, og troen på ideen om frihed og demokrati på kontinentet.

  – Jeg deltog også i begravelsen af pave Johannes Paul II for seks år siden, sagde Barroso og tilføjede, at han tror, at hans budskab stadig er til inspiration for mennesker verden over, mest katolikker, men også folk med en anden tro og ikke-troende. Han inspirerende mennesker til frihed, fred og værdighed. Det er derfor, jeg tror, det er vigtigt, at vi hylder Johannes Paul II og hans eftermæle.

  Diktator fik lov

  Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, der har fået udstedt EU-rejseforbud, fik lov at flyve til Rom. Diktatoren er romersk katolsk.