Halvdelen af unge polakker går i kirke hver uge

  Religionen betyder fortsat meget for unge polakker. Arkivfoto: polennu.dk.


  WARSZAWA: Andelen af unge i Polen, der praktiserer religion, er stadig meget høj, selvom interessen er faldet de seneste 20 år.


  Halvdelen af unge polakker går i kirke hver uge. Andre 40 procent går i kirke, men mere uregelmæssigt.

  De sidste 10 procent praktiserer ikke religion.

  Tallene stammer fra en undersøgelse, som analysefirmaet CBOS har gennemført blandt 900 polakker i alderen 18 til 24 år.

  Imponerende tal

  Jacek Kaniewski leder af research afdelingen på “Centeret for Johannes Paul IIs tænkning” i Warszawa, er imponeret over tallene.

  – Det er mange, når man tager i betragtning, at der er tale om unge mennesker. De har meget andet i tankerne: Karriere, job, kærlighed, siger han til Polskie Radio.

  Patriotiske kirkegængere

  Sammenligner man med tilsvarende undersøgelser, som blev gennemført først i 1990erne, er antallet af unge kirkegængere faldet.

  Dengang sagde op til totredjedele af de unge, at de gik i kirke regelmæssigt.

  – Dengang var der stadig mange, der praktiserede religion af patriotiske grunde. Nogle af dem forlod senere kirken. Andelen af unge, der går regelmæssigt i kirke, er stadig meget høj, siger Jacek Kaniewski.

  Teorier passer ikke på Polen

  Polen passer ikke på de sociologiske teorier, der siger, at et samfund vil blive mindre religiøst i takt med, at det udvikler sig.

  – Polakkerne er stadig dybt rodfæstede i religion og tradidion, selvom de er blevet bedre uddannede,mere tolerante og er for Europa. Moderne livsvilkår kan forenes med traditionelle polske værdier, siger Jacek Kaniewski.