Henrettet i Auschwitz/Birkenau lige før befrielse

Dødsmuren i koncentrationslejren Auschwitz, hvor polakker blev henrettet. Fra marts 1944 blev henrettelserne flyttet til den nærliggende udryddelseslejr Birkenau (Auschwitz II). Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

KRAKOW: Over 100 polakker blev henrettet i Auschwitz/Birkenau få uger før lejren blev befriet – i dag for 80 år siden.


Over 100 polakker blev henrettet i Auschwitz/Birkenau lejren få uger før befrielsen af lejrene. Den 5. januar 1945 blev de dømt til døden af den tyske Gestapo domstol i Katowice. Den 6. januar blev de henrettet i udryddelseslejren Birkenau (Auschwitz II).

Det var Gestapos chef i Katowice, Johannes Thümmler, der stod bag ordren. Han undgik selv at blive straffet efter krigen.

Henrettet i Auschwitz: Ingen kender antal

Det vides ikke præcist, hvor mange der blev skudt i udryddelseslejren Birkenau den 6. januar 1945. Det anslås at der var 116 personer – kvinder og mænd. Næsten alle dokumenterne om dødsdommene blev destrueret på Thümmlers ordre ved krigens afslutning. Det eneste spor af ofrene, der blev fængslet i blok 11 i Auschwitz-lejren før henrettelserne, er inskriptionerne fra cellernes vægge. Den sidste af dem er dateret 5. januar 1945.

(Fortsættes under)

Video history | Gas chamber and crematorium I

Ansvarlige slap for ansvar

Den ansvarlige Gestapo-chef, Johannes Thümmler, blev interneret af de amerikanske myndigheder, men USA ville ikke udlevere ham til Polen. I 1949 blev han løsladt. 30 år senere suspenderede anklagemyndigheden i Stuttgart også alle anklager mod ham. De tyske dommere fandt ingen beviser for, at han havde overtrådt loven eller handlet i strid med ordre. Han døde i april 2002 – 95 år gammel.

(Fortsættes under)

Første royale besøg i Auschwitz-Birkenau lejrene

Gestapo domstolen

I alt blev 3.000 polakker dødsdømt og henrettet af den særlige Gestapo-domstol hen mod afslutningen af Anden Verdenskrig. Næsten alle blev skudt. Henrettelserne fandt sted i koncentrationslejren Auschwitz – ved Dødsmuren i gården ved blok 11.

Fra marts 1944 blev henrettelserne af polakkerne flyttet til udryddelseslejren Birkenau (Auschwitz II). Historikere har kendskab til 36 datoer, hvor mange af de i alt cirka 3.000 polakker er blevet henrettet.

Auschwitz bygget til polske fanger

Auschwitz var oprindeligt en polsk kaserne. Da Anden Verdenskrig blev indledt og Polen besat, blev kasernen omdannet til en lejr for polske krigsfanger – en koncentrationslejr. Det var i september 1939, og det var den berygtede SS-enhed i Nazityskland, der stod bag. Det var næsten udelukkende polakker, der var fanget i lejren i de første to år. Målet med krigen – som Hitler og Stalin havde aftalt – var at udslette Polen fra verdenskortet, og fjerne polske topfolk og modstandsfolk, som det også skete i Katyn i Rusland i 1940.

(Fortsættes under)

Polen mindes Warszawa-opstanden på 79 års dagen

Fra maj 1940 var det hårdhændede og ondsindede kriminelle tyskere, der skulle håndtere de polske krigsfanger som fangevogtere, for at ydmyge polakkerne mest muligt. Fangerne blev slået, tortureret og henrettet ofte uden grund. De første aflivninger med gas af fanger begyndte i Auschwitz blok 11 i august 1941 – lige efter at den tysk-russiske alliance brød sammen ved Hitlers angreb på Sovjetunionen i juni samme år. Fra juni kom der også russiske krigsfanger til koncentrationslejren Auschwitz.

Udryddelseslejren Birkenau bygges

Byggeriet af udryddelseslejren Birkenau (også kaldet Auschwitz II) begyndte i september 1941. Fra 1942 og frem til slutningen af 1944 ankom der godstog med jøder fra det tyskbesatte Europa. Mange af dem der kom til Birkenau blev ført direkte i gaskamrene til aflivning.

Af de 1,3 millioner mennesker der blev sendt til Auschwitz/Birkenau mistede anslået 1,1 millioner af dem livet. De 960.000 var jøder (865.000 af dem blev gasset til døde ved ankomsten), 74.000 var ikke-jødiske polakker, 21.000 var romaer, 15.000 var russiske krigsfanger og yderligere 15.000 var fra andre lande. Tallene er fortsat forbundet med en vis usikkerhed.

LINK: Auschwitz/Birkenau (engelsk)

INDBLIK: Er vi blevet klogere 79 år efter?

 

Tysklands tidligere kansler Angela Merkel på besøg i udryddelseslejren Birkenau. Arkivfoto.

polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Her er der ingen blokering af hjælp. Der er flere muligheder.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905 – eller med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Tyskerne nedbrændte store dele af Auschwitz/Birkenau lejrene. Her er det nogle af resterne fra udryddelseslejren Birkenau. Arkivfoto.

Støt polennu.dk og Polen i Danmark

Video history | Auschwitz-Birkenau