EU frigiver nu 40 milliarder zloty fra de tilbageholdte midler efter corona-pandemien, de såkaldte genopretningsmidler. Pengene blev bevilget tilbage i 2022,...
Polens største lufthavn skal være endnu større, siger viceminister for infrastruktur, og regeringens ansvarlige for luftfart, Maciej Lasek til det polske...
Den varslede Uafhængighedsmarch, der gennemføres af de højre nationalistiske kræfter med Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) formand Jaroslaw Kaczynski i spidsen, blev...
Polens statsminister Donald Tusk siger, at Europa skal tænke på polsk. 1. januar overtager Polen EU-formandsskabet.
https://polennu.dk/maaling-fortsat-meget-faa-eu-modstandere-i-polen/
Europa skal tænke på polsk
- Vi...
Fem danske medlemmer af parlamentets Europaudvalg rejser tirsdag til Polen. Anledningen er det tætte samarbejde omkring EU, da Polen overtager formandskabet...
SZCZECIN: Nikolaj og Justyna har været på nye eventyr i en dejlig polsk storby, hvor det er en ren leg at have sit barn med.
Hvis man vil opleve en spændende by – tæt på Danmark og i børnehøjde – så er den polske havneby Szczecin – eller Stettin – et godt bud. Her er det en leg at have sit barn med. Og er man lidt royal, så kan det også blive en rejse i kongens fodspor. Nikolaj – min søn på 6 år – og jeg tog til den forvandlede by ved Østersøen. Det viste sig at være et særdeles godt valg.
Byen har cirka 400.000 indbyggere, det er mere end der bor i Aarhus, men mindre end i København. Mange danskere har allerede fået øjnene op for byen, og det tager da heller ikke mange timer at køre til Szczecin fra Jylland. Da Nikolaj og jeg er flyttet til Vejle, var byen et oplagt valg. Af mange rigtig gode grunde. Herunder er nogle af dem.
Szczecin er en moderne storby, der byder på helt særlige oplevelser. Det opdager man hurtigt, når man ankommer. Eller rettere, straks man ankommer.
Vi havde bestilt plads på en ny type hotel – Moxy Szczecin, der drives af Mariott-kæden. Her skulle man ikke check ind ved en receptionsdisk, men i hotellets bar, hvor man bliver mødt med popcorn, og en gratis drink, mens man tjekker ind.
Nikolaj var vild med hotellet med det samme, jeg tror nu mest det hang sammen med de der popcorn, men udover de varme popcorn var der også gynger og hængestole i et område, der også er indrettet så man kan sidde og arbejde med sin pc. Og så er der adgang til mad og drikke 24/7, selv om det behov er lidt reduceret, når man har en livlig dreng med sig. Men velkomstdrinken ville jeg da ikke snyde mig selv for. Et godt hotel, der er til at betale sig fra, hvor der er tænkt på detaljerne, når man lever i det digitale 21. århundrede.
En af de danskere der også er tiltrukket af byen, er den danske Kong Frederik. Han besøgte byen i januar. Det var majestætens første udenlandske besøg som konge, og han har været i byen flere gange. Den tidligere kronprins er uddannet i Frømandskorpset, og har tilbragt en del af sin soldatertid på den fælles dansk-tysk-polske NATO-base i byen. Kronprinseparret fejrede da også deres 10-års bryllupsdag i byen i 2014.
Parken med lys og eventyr
Da vi ankom, kunne det ikke gå hurtigt nok med at komme ud af hotellet igen, selv om det var et fint hotel. Men jeg havde jo fortalt Nikolaj om mange af de steder vi kunne se, steder som er supergode for børn og barnlige sjæle, så han kunne ikke vente.
Vi ville først besøge parken med lys – eller Lyshaven – som den hedder i den direkte oversættelse. Det er en stor magisk park, der er et fyldt overflødighedshorn af farver og former. Parken er netop åbnet, nu da det igen er blevet tidligt mørk, og sæsonen fortsætter til begyndelsen af marts. Hvert år kører parken et tema, sidste år var det Peter Pan og i år er det Snehvides verden, der bliver gengivet i et orgie af lys, magi og farver.
Nikolaj og jeg var imponeret over alle lysinstallationer. Det var skønt at være sammen med min søn i en attraktion, der udfordrer fantasien og øger nysgerrigheden. Det er nemt at fordybe sig i den atmosfære.
Parken – eller Garden of Lights – er ikke bare en udstilling, men et samlingspunkt for en blanding af eventyr, moderne teknologi og kreativitet. Det var spændende at besøge, og det drager alle uanset om man er barn eller voksen. Nikolaj var dybt imponeret, så det var en af de nemme dage at være en god mor.
Det var naturligvis Nikolaj, der først vågnede. Nysgerrig på den nye by, og alt var der var i værelset blev gennemsøgt. Han havde ikke noget at klage over, udover at der ikke var en vaskemaskine. Den anklage skal mere ses i lyset af at Nikolaj er besat af vaskemaskiner, mere end det har noget med hotellets standard at gøre. Den var der ikke noget at udsætte på. Det blev da også yderligere bekræftet, da vi indtog vores morgenmad i restauranten. En skøn buffet der passede min sultne søn, og hans lækkersultne mor. Men det næste måltid var allerede i syne.
Helt på toppen
Jeg havde fortalt Nikolaj om en af de største bygninger i byen – Pazim hedder den. Bygningen ligger lige midt i centrum af byen. På 22. sal ligger cafeen med det overraskende navn Cafe 22, og de er berømte for deres enorme lagkager og andre lækkerier i deres cafe. Udover at cafeen ligger på øverste etage, så er det også muligt at få et 360 graders syn over hele byen.
Nikolaj er ikke bange for højder – tværtimod – også i en grad, så moderen ofte bliver bekymret. Han nød da også udsigten over hele byen i fulde drag fra den attraktive cafe, og lykken blev ikke mindre, da han fik et kæmpe stykke lagkage serveret – lagkage som stedet er berømt for længere end øjet kan række.
Da han fik den berømte lagkage – som mor havde talt om længe – var der ingen grænse for hvor god en mor jeg var. Det er mange gode grunde til at jeg synes det er et godt sted, men det er også godt for førstegangsbesøgende, fordi man hurtigt kan danne sig et overblik over byen og afstande. Fra 22. etage og med panoramavinduer 360 grader rundt. Stedet er spændende, og udover de gode lagkager bruges stedet også til events og selskaber, og der arrangeres koncerter og andre aktiviteter i den store bygning. Men efter at have spist en god lagkage og set byen fra oven, måtte vi ned igen.
Da vi var kommet ned på jorden igen, skulle vi besøge det næste sted, som også er helt unikt. Det er Ski Park Szczecin. Det er et super moderne ski- og klatrecenter, der har to helårsskiløjper, 11 klatreattraktioner og en særlig interaktiv zone. Det er det eneste sted i regionen, hvor voksne og børn, begyndere og professionelle, kan få gode og sikre uforglemmelige ski- og klatreoplevelser året rundt.
Nikolaj har været på ski før, dengang var han 3 år, og det var ude i det fri. Den kunstige bane faldt han ikke pladask for, selv om personalet var både flinke og overbevisende. Den kunstige skibakke var ikke et hit. Vi gjorde flere forsøg, og da han så sagde at jeg også skulle prøve, lod jeg ham slippe. Jeg tror mest af alt, det hænger sammen med at han vidste, at der var mange klatrevægge og mange andre sjove muligheder for at klatre. Og jeg må indrømme, at hjemme i Vejle går han til klatring, så det var svært at holde ham i sneen på banen.
Jeg blev noget stolt, da personalet på stedet blev ganske imponeret af Nikolaj, fordi han bare piskede mod toppen og havde styr på det der med at klatre.
Han havde sikkerhedsline på, men jeg håber ikke at han bliver så glad for at klatre, at han bare gør det en dag uden en line. Mødre kan være så bekymrede. Men uanset hvad, så havde vi nogle fantastiske tider i højderne, selv om jeg mest måtte se imponeret til fra distancen, hvordan Nikolaj klatrede op ad væggen som en anden Spiderman. Men vi måtte ned på jorden, og gøre klar til endnu flere indendørs naturoplevelser i en rus af leg.
Der er næppe noget mere oplagt, end at se nærmere på det maritime miljø, når man er i Szczecin. Byen ligger tæt på Østersøen, og floden Oder går gennem byen, der er bare meget vand omkring. Derfor har byen opført et særligt maritim center for at gøre verden klogere på livet ved og under vandet.
Maritimt Forskningscenter er navnet, selv om det mere er en slags undervisnings- og oplevelsespark med alt godt fra havet og floderne omkring.
Populært center
Det er ikke kun Nikolaj og mig, der synes det er spændende. Centret er populært; 270.000 mennesker besøgte stedet sidste år. Det blev opført i 2017, og kostede godt 130 millioner zloty, hovedparten af pengene kom fra EU.
Imponerende udstilling
Der er en stor udstilling i centret, som ikke bare er en udstilling, men et sted hvor man kan lave eksperimenter på egen hånd, og betjene mange af de maskiner og det udstyr, som normalt er under vandoverfladen. Udstillingen er opdelt i flere afsnit eller zoner:
Gamle skibsdele, modeller og værktøjer
Sådan bygger man et skib – vær med
Arbejde på havet
Redningsudstyr
Sådan finder man vej på have
Film, sanser og lænestole
Det maritime center har også et imponerende planetarium, hvor man kan se film med særlige ekstraeffekter. De har et program med spændende film, der alle er relateret til det maritime eller våde element. Udstyret til Marine Science Centre planetarium er et avanceret amfiteater med lænestole, der er udstyret med et interaktivt panel. Hjernen i systemet er SkyExplorer-software, der giver ganske særlige muligheder. F.eks. at man kan se stjernebilleder, flyve i en rumraket og studere universet på en gribende måde. Vi kunne ikke få tiden til at passe med en forestilling, og jeg havde mere end svært ved at få Nikolaj væk fra udstillingen, med alle de spændende ting der var for den unge mand. Så den forestilling må blive en anden gang.
Det næste sted vi besøgte, hænger ikke sammen med at vores humør fejlede noget. Tværtimod, ud over manglen på høj solskin – som er svært at forvente på denne tid af året – så var vi glade på alle måder. Det næste sted var nemlig: Be Happy museet. Hvis man ikke er ”happy”, så bliver man det hurtigt.
Jeg ved ikke hvad jeg skal kalde det der Be Happy museum. Jeg tror ikke vi har noget lignende i Vejle eller i Danmark for den sags skyld, uden at jeg ligefrem har undersøgt det. De kalder det selv et polsk museum for lykke og illusioner. Det er det første af sin slags, og de åbnede i 2018.
Scenografi fabrik til SoMe
Be Happy museet er et sted, hvor man har de bedste baggrunde og muligheder, for at tage overraskende, skøre, sjove og vanvittige fotos, som kan sprede glæde på de sociale medier. En slags scenografi varehus, med alle tænkelige baggrunde til fotomuligheder. En helt unik scenografi med ikoniske genstande, symboler, kæmpe slik og andre eventyrlige muligheder, der ligger langt fra virkeligheden. Og spredt ud over et stort område.
Nikolaj var betaget, hver gang vi nåede til et nyt stop. Han kastede sig ned i et badekar, som var opstillet til formålet, og han fremtryllede sjove effekter med roser om sit hoved. Hvert sted hver bås var unik.
Selv om vi var ”happy” nok i forvejen, så slog det alt da vi kom til et rum, udelukkende med vaskemaskiner. Nikolaj er vild med vaskemaskiner. Jeg støtter ham i den interesse, for det er som regel ham der ordner vasketøjet, og jeg skal helst ikke blande mig. Jeg håber interessen fortsætter mange år endnu, og besøget på Be Happy museet var uden tvivl med til at forlænge interessen for vaskemaskiner.
I Danmark er det nemt at finde historiske bygninger, trods danske uroligheder, så har danskerne aldrig været igennem krige og kriser på samme måde som Polen. Der var slet ikke noget der havde heddet Polen i 123 år, da polakkerne igen blev folk med eget land efter Første Verdenskrig.
I Szczecin er der dog en af disse historiske bygninger, og selv om jeg godt ved at det næppe ville udløse jubel hos Nikolaj, efter enestående oplevelser i børnehøjde, så tvang jeg ham alligevel med i Villa Lentz.
Det er et smukt historisk palæ, som blev bygget i slutningen af det 19. århundrede. Palæet blev bygget af den velhavende tyske købmand August Lentz. Villa Lentz er kendt for sin imponerende udsmykning både indvendig og udvendig, med detaljerede facader og unikt interiør med enestående træpaneler, stukkatur og smukt udskårne møbler. Huset blev bygget efter, at det skulle både være et hjem for rigmanden, men også et repræsentativt sted, hvor Lentz kunne modtage gæster og forretningsforbindelser.
Bøger for børn om regionen
Da vi ankom, blev vi mødt af en række lokale forfattere. De var samlet for at høre på forfatter Gosia Duda, som har lavet bøger for børn om historier og steder i hele regionen. Hun læste op fra bøgerne, og Nikolaj lyttede med, og fandt derigennem mere og mere interesse for stedet, som jeg ellers ikke troede havde en chance for at bide sig fast på en 6 år gammel nysgerrig dreng. Men jeg tog fejl, og da vi kom hjem, fortalte han videre om forfatterens fortælling. Selv om mor normalt altid har ret i hvad der er bedst for sønnen, så var der her en undtagelse der bekræfter reglen. Mor var stolt.
Tysk og russisk hovedkvarter
Under Anden Verdenskrig fungerede villaen som hovedkvarter for de tyske nazister, og da den tyske krigslykke vendte, blev det hovedkvarter for den Røde Hær.
Nogle år efter krigen blev villaen overtaget af de polske myndigheder, der har brugt palæet til forskellige formål. I dag fungerer Villa Lentz som et kultur- og kunstcenter, hvor der er forskellige udstillinger, koncerter og kulturelle begivenheder.
Jeg blev glad for at Nikolaj også synes det var besøget værd, selv om det ikke var i samme børnehøjde, som mange af de andre attraktioner vi har været i. Men han er en god dreng, så han tænker nok, hvis mor så gerne vil, så lad hende dog – hvorfor ikke?
Hans interesse for den gamle bygning skyldes måske, at han kommer fra et moderne hjem, og aldrig har set hvordan man indrettede huse for århundrede siden. Men Nikolaj ville gerne bo i villaen sammen med mig, hvis vi kunne flytte. Han synes nemlig, at det er godt at der er så god plads. Efter en times tid i palæet, gik vi videre og hjem til hotellet. Hjem for at pakke efter gode oplevelser i en super skøn by. Også i den mørketid, hvor man kan opleve både lysfestival og julemarked.
Jeg må indrømme, at selv om jeg er født polak og er kommet hjem til Polen hvert år, så er jeg overrasket over den kolossale udvikling byen har gennemgået.
Selv om Szczecin ikke altid har haft det bedste ry, så er det bestemt noget der hører fortiden til. Byen er udviklet helt ekstremt de senere år, og der er lavet nye steder til oplevelser, der trækker kræsne turister til fra ind og udland. Og byen spiller en afgørende rolle på en lang række områder. I mange år var byen bedst kendt for at være opholdssted for danskere, der ville have billig sprut, nye tænder eller andet til lavpris. Dengang sejlede der også en færge fra København til nabobyen Swinoujscie, som betød at mange danskere fortsatte til Szczecin. Den sidste færge sejlede fra København i 2009, og siden er byen ændret helt utroligt. Nu har byen så meget at byde på til turister, og ikke mindst for de mindste.
Der er en smuk og enestående natur omkring byen. Rent faktisk er halvdelen af byen natur, enten som skove, enge, vandløb eller søer.
Jeg glæder mig allerede til at komme til byen igen. Ville gerne have været til byens populære julemarked, men det åbner først den 29. november, så det bliver ikke i år. Men du kan læse mere her om julemarkeder i Polen. LINK: Mere om julemarkeder i Polen 2024
Mange stjerner
Nikolaj snakker stadig om de der lyserøde vaskemaskiner i Be Happy museet. Turen til Szczecin har gjort indtryk. Ingen tvivl om den sag – og af langt flere grunde end bare lyserøde vaskemaskiner.
Hvis vi havde et system med antal stjerner til bedømmelse, så vil både Nikolaj og jeg give Szczecin det maksimale antal mulige.
Det handler ikke om Polens sikkerhed, men om Polen. Du kan nemlig donere valgfrit beløb til polennu.dk via MOBILEPAY – 23435905 og få endnu flere nyheder fra Polen på dansk. Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.