Hetzen mod Lech Walesa deler Polen

  Andrzej_Duda_lech_walesa_polen_polennu

  To præsidenter hilser på hinanden. Andrzej Duda (tv.), der er opstillet af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) og det frie Polens første valgte præsident Lech Walesa. PiS-minister mener nu, at Polen og Lech Walesa bygger på løgn og bedrag, efter nye beskyldninger mod Lech Walesa for at have været spion for kommunisterne. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens forsvarsminister siger, at Polen bygger på løgn og bedrag. Hans udtalelse kommer som en kommentar i hetzen mod Lech Walesa.


  Lech Walesa er igen på alle polakkers læber. Mandag valgte det statskontrollerede IPN (Institut for National Erindring) at fremlægge dokumenter, der ifølge den polske regering, skal bevise at Lech Walesa samarbejdede og fik penge af det hemmelige kommunistiske politi (SB). At Lech Walesa var spion for kommunisterne.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Ny farce om spion Lech Walesa

  Forudset hetz

  Hetzen mod Lech Walesa, som han selv forudsagde ville komme til polennu.dk sidste år, deler vandene i Polen, hvor bølgerne går højt om hvorvidt han var spion for SB eller ej. Lech Walesa er ved flere lejligheder blevet frikendt, for at have samarbejdet seriøst med SB.

  Frie medier

  De statskontrollerede medier kører voldsomme beskyldninger mod Lech Walesa, og fastslår at han har modarbejdet og skadet Polen, mens de frie polske medier i stor stil bakker op om Polens tidligere præsident og modtager af Nobels Fredspris. Det er lavet sympati kampagner for Lech Walesa, hvor han hædres landet over. Søndag er der støttedemonstration foran hans hus i Gdansk.

  Et delt Polen

  Den kontroversielle polske forsvarsminister Antoni Macierewicz sagde mandag om Lech Walesa til det statslige TVP:

  – Han vil forsvinde ud i fortiden, som han fortjener. 37 procent af polakkerne (dem der stemte på PiS ved valget i oktober, polennu.dk red.) ser klart på Lech Walesas virkelige rolle og på hele den pseudo-elite, der har bygget sin karriere på løgn.

  Polen er bygget på løgn og bedrag

  – Man har skabt en polsk nation og et polsk samfund, og også en international holdning på løgn og bedrag, når det drejer sig om det virkelige samarbejde, ikke kun fra Lech Walesas side, men også fra mange andre personer i den daværende elite, siger Macierewicz til det statslige TVP.

  Præsident og nobelpristager

  Lech Walesa stod i spidsen for strejkerne på skibsværftet i Gdansk og for Solidarnosc bevægelsen i 1980’erne, og han var en af hovedkræfterne bag forhandlingerne med det kommunistiske styre, der førte til den fredelige overgang til demokrati i 1989.

  Lech Walesa modtog Nobels fredspris i 1983 og blev Polens præsident i 1990-1995. Lech Walesa har selv fortalt, at han har underskrevet samarbejdsaftaler med den kommunistiske sikkerhedstjeneste SB, hvilket var en betingelse både for ham og andre systemkritikere for at blive løsladt fra fængsel.

  PiS vil skrive Polens historie om

  Formand for det største oppositionsparti Borgernes Platform (PO), tidligere udenrigsminister Gregorz Schetyna siger til TVN24, at regeringen ser ud til at ville skrive Polens historie om og underminere fortællingen om Solidarnosc-bevægelsen, rundbords-forhandlingerne og Polens fredelige overgang til demokrati.
  – Hvis nogen langer ud efter Lech Walesa, rammer de os alle, strejkerne, oprøret og sejren, siger Schetyna til TVN24.

  Skjult dagsorden

  Ifølge Schetyna skal angrebene på Lech Walesa bruges til at underminere den nuværende historieskrivning og i stedet skabe en fortælling om Polens 4. republik, som skal grundlægges af det nuværende regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), hvor flytragedien i Smolensk kommer til at spille en hovedrolle. (Det nuværende Polen kaldes Polens 3. Republik, og PiS gik allerede i 2005 til valg på at ville bryde med det etablerede regime og bygge Polens 4. Republik).

  LÆS MERE
  polennu.dk: Ny farce om spion Lech Walesa

  IPN og PiS

  Polens Institut for National Erindring IPN blev grundlagt i 1999, men dets kontor til efterforskning af de kommunistiske sikkerhedstjenester blev grundlagt i 2006, da det nuværende regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) sidst sad i regering.

  Det var IPN, der mandag valgte at offentliggøre håndskrevne og ubekræftede dokumenter fra den kommunistiske sikkerhedstjeneste, der omhandler samarbejdsaftaler med Polens senere strejkeleder og præsident Lech Walesa. De er blevet frigivet, før de har nået at gennemgå tekniske undersøgelser, der kan bekræfte, om dokumenterne er ægte eller falske.