Historiker får historie-undervisning af ambassadør

  Henryka Mościcka-Dendys ny polsk ambassadør i Danmark

  Polens ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys, tager afstand fra historikers udlægning af historien under Anden Verdenskrig i Polen. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Historiker og journalist Bent Blüdnikow får historie undervisning om Anden Verdenskrig af Polens ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys i Berlingske.


  Historiker og journalist Bent Blüdnikows skrev et indlæg i Berlingske (27.02) om et nyt lovforslag om ’polske dødslejre’. Nu har Polens ambassadør i Danmark Henryka Moscicka-Dendys taget til genmæle i et indlæg i Berlingske mandag.

  Polsk lejr?

  Ambassadøren skriver i en reaktion til den danske historiker:

  – Med al respekt for skribentens ret til at kritisere det lovforslag, som vil gøre det strafbart at benytte sig af usande formuleringer som »polske koncentrationslejre«, vil jeg gerne tage afstand fra den kontekst, Blüdnikow placerer hele diskussionen i. Han hentyder bl.a. til, at der skulle være en sammenhæng mellem lejrenes geografiske placering og mine landsmænds angivelige deltagelse i Holocaust.

  – Lad mig i den forbindelse slå et par kendsgerninger fast, skriver ambassadøren og fortsætter:

  – For det første blev koncentrations- og dødslejrene i det besatte Polen i perioden 1940-45 planlagt, oprettet og ført tilsyn med af Nazityskland. I denne periode fandtes der ingen polsk stat i hverken administrativ eller politisk forstand…. I Polen blev der aldrig oprettet nogen samarbejdsregering eller nogen lokale afdelinger under den tyske værnemagt eller SS.

  Brodne kar

  – Der er ingen, som benægter, at der også blandt polakker var brodne kar, som for egen vindings skyld udnyttede de tyske besætteres samtykke og krigstidens moralske tomrum til at plyndre og dræbe jøder.
  Dette har i mange år været genstand for historiske undersøgelser og diskussioner i Polen.

  – Jeg vil gerne opfordre til, at man tager højde for fakta i sine vurderinger, skriver Polens ambassadør med adresse til den danske historiker. Læs hele indlægget herunder.

  LÆS BLOG
  Berlingske: Husk fakta om de tysk nazistiske dødslejre