Historisk aftale om gas-ledning fra Polen til Baltikum

  Polakker_får_billigere_gas_1

  Den ny gas-ledning fra Polen til Litauen bliver næsten 550 km lang og kan forsyne de baltiske lande med næste al den gas, de har behov for. Arkivfoto.


  BRUXELLES: Ny gas-ledning fra Polen til Litauen skal sikre gas-forsyningen til de tre baltiske lande. EU-formand kalder aftalen historisk.


  Statsministre fra Polen, Estland, Letland og Litauen underskrev torsdag i Bruxelles en aftale om at bygge en gas-ledning fra Rembelszczyzna i Polen til Jauniunai i Litauen.

  Historisk aftale

  EU støtter byggeriet økonomisk, og Europa-kommissionens formand Jean Claude Juncker kalder aftalen historisk.

  – I dag har vi gjort langt mere end bare at gøre en ende på de baltiske landes energi-isolation. Vi har bragt regionen tættere sammen. Vi har taget et skridt i retning af en europæisk infrastruktur, der forener, i stedet for at opdele, sagde Juncker.

  Sikrer baltisk energiforsyning

  Den ny gas-ledning får en kapacitet på 4 milliarder kubikmeter gas og kan sikre de baltiske lande næsten al den gas, de har brug for.

  Estland, Letland og Litauen vil derfor ikke længere være afhængige af at købe russisk gas, når ledningen efter planen står færdig i 2019.

  Gas fra hele verden

  I Polen har man netop afsluttet byggeriet af en gas-terminal til flydende naturgas (LNG) i havnen i Swinoujscie, der fra næste år vil kunne modtage naturgas fra tankskibe fra hele verden.