Valuta:100 PLN koster 172,11 DKK
Fredag 20 september 2019

Historisk dansk dom giver millioner til polakker

Polske arbejdere har fået medhold i en sag, der er Danmarks største sag om snyd overfor polakker. Foto: Iben Molgaard Madsen.
Danmark-PolenKØBENHAVN: Byggefirmaet Our House er blevet dømt til at betale 18,8 millioner kroner til polakker der er blevet snydt i Danmark.
Af: Jens Mørch
7. april 2014 - 13:02

Fagbladet 3F skriver, at polakker er blevet tilkendt den største erstatning nogen sinde i Danmark, efter at være blevet snydt. Dommen er faldet i en faglig voldgift ved Arbejdsretten.

Tidligere højesteretsdommer Poul Sørensen, der har afgjort sagen, fælder en hård dom over Our House. Til Fagbladet 3F siger han:

- Det findes hermed godtgjort, at virksomheden som anført af klager har gjort sig skyldig i en grov, bevidst og systematiske tilsidesættelse af overenskomsten", står der i afgørelsen.

46 ansatte

Our House har blandt andet renoveret huse, lejligheder og udført facadeisolering. Sagen omfatter 46 polske ansatte. Nogle af dem har været ansat i firmaet siden 2009.

60 – 85 kroner i timen

Polakkerne forklarer, at de har fået mellem 60 og 85 kr. udbetalt i timen. Pengene blev udbetalt i kontanter, og de fik sjældent lønsedler. Arbejdssugerne var ofte på 60 timer. Der blev ikke betalt ekstra for for overarbejde.

Tilfredshed med dom

Faglig sekretær Silas Grage fra 3F Bygge-, Jord-, Miljøarbejdernes Fagforening i København har været med til at optrevle sagen. Han er tilfreds med, at der er kommet en klar og hård dom.

- Det har været gennemført og systematisk svindel, siger han til Fagbladet 3F.

- Hvordan kan det lade sig gøre?

- Det kan lade sig gøre, fordi man bruger udenlandsk arbejdskraft, der ikke kender reglerne. Selv om de bliver underbetalt, får de mange flere penge, end de kunne tjene derhjemme. Derfor er de ikke interesseret i at råbe op, siger han.

Ifølge Silas Grage er sagen kun kommet så langt, fordi to af de ansatte valgte at gå til 3F og fortæller om deres viden.

Forkert dom

Tilbudschef Per Bohn har ført forhandlingerne for Our House under sagen. Han mener, at dommen er helt forkert. Han anerkender ikke, at polakkerne har arbejdet så mange timer, som afgørelsen bygger på.

- Den fælder afgørelse på noget, som der aldrig er ført beviser for. Der ligger ikke en timeindberetning med ledelsens underskrift i bilagene.

- Jeg kommer aldrig til at have mere med timelønnede at gøre. For det er det mest sindssyge, jeg længe har oplevet. Det er helt vanvittigt, at man kan destruere virksomheder på den måde, siger Per Bohn.

Uvist med pengene

Per Bohn siger, at han ikke længere er i virksomheden og derfor ikke kan sige, om de 18,8 millioner kroner bliver betalt. Telefonopkald til virksomhedens nummer bliver dog stillet om til Per Bohns telefonsvarer.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 21. september 2019
00:00-06:00

Skyet

Skyet
6 °C

I dag, 21. september 2019
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
13 °C

I dag, 21. september 2019
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
8 °C

I dag, 21. september 2019
00:00-06:00

Let regn

Let regn
11 °C

I dag, 21. september 2019
00:00-06:00

Skyfrit

Skyfrit
9 °C