Historisk mange polakker i udlandet vil stemme

jaroslaw_walesa_2019_eu_valg
Historisk mange polakker i udlandet har tilmeldt sig parlamentsvalget, der finder sted næste søndag. Der bliver 417 afstemningssteder uden for Polen, men kritikere mener ikke det er nok. Polakker i udlandet stemmer i stor udstrækning på oppositionspartierne. Arkivfoto.

WARSZAWA: Historisk mange polakker i udlandet har tilmeldt sig, for at kunne stemme ved næste søndags parlamentsvalg, oplyser Udenrigsministeriet.

LÆS  Polens præsident godkender forhøjelse af børnepenge

Mere end 350.000 polakker i udlandet har tilmeldt sig parlamentets valget på næste søndag, den 15. oktober. Det er det højeste antal polske statsborgere i udlandet nogensinde der er tilmeldt et parlamentsvalg. Tallet ventes at stige, da tilmeldingsfristen er tirsdag, den 10. oktober.

Polakker i udlandet stemmer på oppositionen

Den store interesse har fået Udenrigsministeriet til at oprette flere valgsteder, men der hersker en stadig stigende bekymring for, at det ikke er nok. Polakkerne i udlandet har ved tidligere valg, i stort omfang stemt på de nuværende oppositionspartier.

Ved valget i 2019 stemte 314.000 polakker i udlandet til parlamentsvalget. Der bliver i alt 417 afstemningssteder udenfor Polen.

Bekymring for udenlandske stemmer

Pawel Zuchowski, der er Washington-korrespondent for tv-selskabet RMF FM, postede fredag billeder fra online-registreringssystemet for polakker i udlandet. Her var der advarsler om, store køer på valgdagen ved valgstederne i Holland og Sverige, og at folk rådes til at stemme andre steder.

I en e-mail fra Udenrigsministeriet blev det foreslået polske vælgere i Holland, at de kunne stemme i nabolandet Tyskland eller Belgien.

Zuchowski citerede en anonym diplomat, der sagde:

– Vi kan ikke håndtere det, vi har for mange vælgere, de røde [advarsels] beskeder har til formål at afskrække folk fra at tilmelde sig. Det er klart, at der er alt for få valgsteder.

Der er valg til parlamentets over- og underhus søndag, den 15. oktober, ligesom der bliver fire folkeafstemninger, der er tilpasset den polske regerings dagsorden.

 

LÆS  Donald Tusk: Vi har en ministerliste klar

 

LÆS  Officielt resultat: Polens regeringsparti har mistet flertal