Historisk valgsejr til statsminister Donald Tusk

  Valgsejr

  Statsminister Donald Tusk i partihovedkvarteret mandag, da det stod klart, at Borgernes Platform kan fortsætte som det ledende regeringsparti, sammen med junior koalitionspartneren, Det polske Bondeparti.


  WARSZAWA: Det var en tydelig lettet og glad statsminister Donald Tusk, der mandag kunne sige tak til polakkerne for en historisk valgsejr.


  Det var en veloplagt statsminister, og EU-formand, Donald Tusk der i går takkede sine støtter for, at næsten hver fjerde stemme ved valget søndag gik til Donald Tusk og hans parti, Borgernes Platform (PO), der fik 39,19 procent af stemmerne (2007: 42 procent). Trods en beskeden tilbagegang, fastholder Tusk sit flertal.

  Fire meningsfulde år

  – Det har været fire meningsfulde år for Polen, for polakkerne og for Borgernes Platform. Først og fremmest vil jeg gerne takke de vælgere, der har stemt på os, men også alle andre. Det er en stor ære for os, at vi skal repræsentere alle polakker, uanset hvem I har stemt på, sagde Tusk i en tale i partihovedkvarteret, da sejren var en realitet.

  Taberen

  Jaroslaw Kaczynski, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), der fik 29,88 procent af stemmerne (2007: 32 procent):

  – Hovedparten af befolkningen mener, at det er godt nok, sådan som det er nu. Vi beholder vores tro på at Polen har behov for dybtgående forandringer. Vi vil sejre, før eller senere, fordi vi simpelthen har ret.

  Kaczynski håber at den nye regering bliver bedre end den tidligere, og at den vil bekæmpe krisen og ikke PiS.

  Jokeren

  Janusz Palikot, Palikot Bevægelsen (RP) fik 10 procent af stemmerne. I 2007 stillede Janusz Palikot op for Borgernes Platform:

  – Det er et håb for alle. Det er fantastisk at millioner af polakkerne ønsker en stat, der er adskilt fra kirken, en socialt, solidarisk og venlig stat, sagde han i en kommentar til valget.

  Polens statsminister har på forhånd udelukket en koalition med Palikot.

  Med endnu

  Grzegorz Napieralski, Demokratisk Venstre Alliance (SLD) fik 8,25 procent af stemmerne (2007: 13 procent):

  – Vi takker alle, der har vist os tillid, sagde Napieralski, og tilføjede at partiet var kommet over spærregrænsen, selv om partiet var blevet diskrimineret i valgkampen.

  Partneren

  Vicestatsminister Waldemar Pawlak, Det polske Bondeparti (PSL) fik 8,36 procent af stemmerne (2007: 9 procent):

  – Vi står over for en svær periode hvor vi skal tilrettelægge arbejdet efter valget, sagde Pawlak.

  Han understregede i sin kommentar, at det er første gang i historien, at en siddende koalition får et stort flertal ved nyt valg.

  Regeringen vandt i 11 regioner

  Parlamentsvalget i Polen blev vundet af Borgernes Platform i 11 regioner, mens Lov og Retfærdighedspartiet vandt i fem.

  Det er nu præsidenten i Polen, der formelt skal sørge for at der indkaldes til drøftelser om en ny regering inden 30 dage, en ordning der kan sammenlignes med den danske Dronningerunde.